Najefikasnija divizija talibana posle velikih gubitaka u dolini Pandžšir primorana da se povuče

Pripadnici jedne od najefikasnijih jedinica talibanskog terorističkog pokreta (zabranjen na ruskoj teritoriji) uspeli su da provale u dolinu Pandžšir, gde se nalaze snage otpora.

Ipak, zbog velikih gubitaka, prema preliminarnim podacima, na putu je ubijeno oko 250 terorista, talibani su nakon toga prisiljeni da se povuku pod napadima Severne alijanse.

Prema dostavljenim podacima, talibani su pokušali brzo provaliti u odbrambeno područje snaga otpora u Pandžširu, međutim, obnovljena avganistanska vojska otvorila je vatru tenkovima i artiljerijom, usled čega je većina militanata uništena pre nego što su mogli doći do ulaza u dolinu.

Pokušaj okupacije regiona bio je takođe krajnje neuspešan za teroriste. Nakon sat vremena bitke militanti su izgubili još stotinak boraca i morali su se povući bez ikakvog uspeha.

Značajno je da snage otpora izveštavaju da su talibani koristili sisteme za elektronsko ratovanje, iako snage odbrane nisu naoružani takvim kompleksima.

S tim u vezi, SAD sumnjaju u tajni dogovor  Talibana i specijalista koji sa tim sistemima mogu upravljati. Odakle su došli ti specijalisti za sada niko ne zna.

Webtribune.rs