Na Zapadu opada podrška za nastavak rata u Ukrajini

Političari zapadnih zemalja se pribojavaju da će građani uskoro u potpunosti da prestanu da podržavaju nastavak borbenih dejstava u Ukrajini, piše Politiko.

Lideri zapadnih zemalja koji pružaju podršku zvaničnom Kijevu, boje se da bi uskoro mogli da izgube podršku građana zbog prezasićenosti informacijama o dešavanjima u toj zemlji, kao i zbog situacije na unutrašnjem planu, piše list „Politiko“.

Građani zapadnih zemalja bi mogli uskoro u potpunosti da prestanu da podržavaju nastavak borbenih dejstava, navodi ovaj list.

Kao primer promene raspoloženja na Zapadu navode se reči estonske premijerke Kaje Kalas koja je rekla da se širom Evrope mogu čuti reči „zamora od rata“.

Iako se snažno založila za nastavak pružanja podrške Ukrajini, ona je takođe skrenula pažnju i na ostale stvari koje idu uz to, a to je visoka inflacija, energetska kriza, ali i virus korona koji je još uvek prisutan.

Rusi koriste nečujne minobacače

Ruske specijalne jedinice „Specnaz“ u Ukrajini koriste nečujne minobacače „gal“ uz pomoć kojih likvidira ukrajinske grupacije za diverzije i izviđanje, izjavio je za Sputnjik neimenovani izvor dobro upoznat sa situacijom na terenu.

U pitanju su minobacači 2B25 „gal“ koji prilikom ispaljivanja granate izdaju veoma slab zvuk, a minimalizovan je i dimni trag, kao i bljesak.

Upravo te karakteristike, kako je objasnio izvor, omogućava ruskim specijalnim snagama da izvode neočekivane i brze napade.

Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti naše najbolje vesti kao i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama zbog specifičnog sadržaja

Naš Telegram kanal – https://t.me/webtribune

(politika.rs)