Rekordna inflacija u Austriji, skladišta gasa sporo se pune

Ministarka energetike Leonore Gevesler upozorila da je ozbiljnu situaciju sa gasom jer se skladišta sporo pune za zimsku sezonu

Austrija još jedan mesec zaredom beleži rekordnu inflaciju, te je u junu, prema prvoj proceni Statističkog zavoda, inflacija bila 8,7 odsto. Time je inflacija dostigla najvišu vrednost od septembra 1975.godine.

Inače, u maju je inflacija bila za 7,7 odsto viša nego pre godinu dana, što je već bio rekordan nivo. „U međuvremenu je poskupljenje obuhvatilo sve sektore “, ocenjuje generalni direktor Statističkog zavoda Austrije Tobias Tomas.

On je rekao da, pored novog rasta cene goriva i lož ulja, može da se vidi i rast cena u ugostiteljstvu i namirnica. Dok privreda Austrije, zahvaljujući efektu sustizanja, snažno raste, realne plate se smanjuju.

U idućoj godini će inflacija zaustaviti privredni rast, ali će kupovna moć ponovo porasti, prognoziraju eksperti.

Skladišta za rezerve gasa u Austriji trenutno se ne pune željenom brzinom, zbog čega je ministarka energetike Leonore Gevesler upozorila da je „situacija ozbiljna”.

Gevesler je u saopštenju navela da je od utorka jasno smanjena količina gasa koja se usmerava u skladišta.

Najavila je da će u utorak vlada održati vanrednu sednicu na kojoj će analizirati situaciju.

Razlog za nisku stopu usmeravanja gasa u skladišta je, prema prvoj analizi, visoka stopa izvoza gasa iz Austrije u Italiju.

„Situacija je ozbiljna. Važno je da detaljno analiziramo situaciju. Vlada će u utorak doneti odluke o mogućim daljim koracima. Proritet ima uvek bezbedno snabdevanje domaćinstava i socijalnih ustanova”, podvukla je Gevesler, prenosi Tanjug.

Austrija je 30. maja proglasila ranu fazu upozorenja, prvi nivo plana za vanrednu situaciju u vezi sa snabdevanje gasom.

Ministarstvo energetike ističe da je rana faza upozorenja pokrenula sveobuhvatne pripreme za vanrednu situaciju i uvela tesno praćenje snabdevanja gasom.

Austrijska vlada je postavila kao cilj da do početka grejne sezone popunjenost skladišta gasa bude na 80 odsto.

„Ukoliko bi taj cilj bio ugrožen, onda će Austrija proglasiti viši nivo upozorenja, to jest vanrednu situaciju”, najavljuje Ministarstvo.

Da bi do 1. oktobra postigla cilj popunjenost skladišta od 80 odsto potrebno je dnevno ubacivati 368 gigavatsati gasa, odnosno ukupno 33.512 gigavatsati.

U utorak je, međutim, uskladišteno svega 70,28 gigavatsati gasa, a u sredu 218,77 gigavatsati.

Prema podacima „Austrian Gas Grid Management AG” (AGGM) u utorak je iz skladišta Arnoldštajn 505 gigavatsati prosleđeno Italiji, a u petak čak oko 620 gigavatsati.

Poređenja radi proteklih mesec dana u proseku je dnevno 240 gigavatsati prosleđivano Italiji.

Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti naše najbolje vesti kao i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama zbog specifičnog sadržaja

Naš Telegram kanal – https://t.me/webtribune

(tanjug)