Naslovnica IZA OGLEDALA Mojsije jeste rastavio Crveno more – OTKRIVENI ŠOKANTNI DOKAZI

Mojsije jeste rastavio Crveno more – OTKRIVENI ŠOKANTNI DOKAZI

mojsije

Stručnjaci tvrde da su tačno odredili lokaciju na kojoj je Mojsije razdvojio Crveno more.

Prema pričama o Izlasku, Levitu, Broju i Ponovljenom zakonu u Bibliji, Mojsije je izveo Izraelce iz Egipta nakon što je Bog prokleo zemlju sa deset pošasti.

Prema egzodusu Mojsije je viđen kako spasava Izraelce i vodi ih na brdo Sinaj, gde je primio Deset zapovesti. Ali dokaz o egzodusu i Mojsijevom čudu nikada nije dokazan, uprkos tome što su teolozi i arheolozi očajnički tražili dokaz o razdvajanju Crvenog mora – do sada.

[adsenseyu1]

Profesori sa Univerziteta u Arizoni tvrde da su pronašli tačnu lokaciju egzodusa koristeći revolucionarnu tehnologiju.

Koristeći visoku-rezoluciju, radiokarbonsko datiranje – metod za određivanje starosti objekta koji sadrži organski materijal, korišćenjem svojstava radiokarbona – tim tvrdi da može da odredi gde se dogodilo čudo.

Naučnici veruju da se vulkanska erupcija Tera na ostrvu Santorini – za koju arheolozi veruju da se dogodila u 16. veku pre nove ere – zapravo desila oko jednog veka ranije.

[adsenseyu5]

Novi nalazi su podržani nakon što su eksperti izvršili testiranje ugljenika na maslinovoj grančici koja je pronađena ispod lave, prenosi Breaking Nevs Izrael.

Dokazi sugerišu da se erupcija poklopila sa datumom kada su teolozi smatrali da se desio Egzodus.

To bi potvrdilo teoriju egiptologa Hansa Goedika da bi se brojni događaji, koji su se dogodili tokom Egipatskog egzodusa, mogli objasniti erupcijom planine Tera.

Teorija g. Goedika sugeriše da bi razdvajanje Crvenog mora – i njegovo rušenje na egipatsku vojsku – zapravo mogao biti cunami uzrokovan Tera erupcijom.

Ali, d. Šarlot Pirson nije bila voljna da kaže da li rezultati univerziteta mogu potvrditi tačan datum izlaska.

Govoreći o vremenima Izraela, dr Pirson je rekla: „Sve što mogu da kažem je da je nastavak rada na poboljšanju hronoloških okvira ključan za proučavanje prošlih civilizacija.

„Trenutno nije moguće definitivno utvrditi postojanje kalibriranog radiokarbonskog područja ili Tera erupciju. Međutim izmenjena pozicija platoa 14C ukazuje da poboljšana kalibracija može mnogo više da ponudi hronološkoj sinhronizaciji ljudskih i ekoloških vremenskih linija u ovom periodu.“

Webtribune.rs

[adsenseyu5]