MINISTAR EKONOMIJE ZABRINUO NEMAČKU: „Ako se uvede embargo na naftu, Berlinu preti nestašica benzina“

Delovima Nemačke u slučaju embarga na uvoz ruske nafte prete nestašice naftnih derivata, rekao je ministar ekonomije Robert Habek, prenose nemački mediji.

„Moram nažalost reći da nije isključeno da u slučaju embarga u delovima Nemačke, posebno na istoku te u Berlinu, dođe do poteškoća u snabdevanju derivatima“, rekao je Habek.

On je ukazao na to da rafinerija u Švetu, u saveznoj pokrajini Brandenburg koja snabdeva Berlin i okolinu, prerađuje isključivo rusku naftu pa bi u slučaju prestanka uvoza došlo do nestašica, prenosi Index.

Naše vesti bez cenzure samo na mreži VKontakte OVDE 

„Mi radimo na tome da u slučaju embarga ova rafinerija dobije naftu iz drugih izvora“, rekao je Habek.

Rafinerija u Švetu se nalazi u većinskom vlasništvu ruske naftne kompanije Rosnjeft i naftu iz Rusije dobija direktno preko naftovoda Družba.

Evropska komisija je zemljama članicama Evropske unije predložila da do kraja godine obustave uvoz ruske nafte i naftnih prerađevina. Neke zemlje poput Slovačke i Mađarske se protive embargu.

Nemačka zavisnost od ruske nafte je mnogo manja nego kada je u pitanju ruski gas. Pokrivanje nemačkog tržišta ruskom naftom je poslednjih nedelja sa 35 palo na 12 odsto.

Pratite naše odabrane najbolje vesti bez cenzure na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Pre rata u Ukrajini Nemačka je 51 odsto potrošnje gasa pokrivala uvozom iz Rusije.

U četvrtak je počela i gradnja jednog od dva terminala za tečni plin (LNG) kojim bi Nemačka trebalo da smanji zavisnost od ruskog gasa.

(index)