Naslovnica U FOKUSU Milorad Dodik: Ako Šmit nametne zakon o imovini, RS bi mogla da...

Milorad Dodik: Ako Šmit nametne zakon o imovini, RS bi mogla da proglasi samostalnost

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da bi Republika Srpska mogla da donese odluku o samostalnosti u slučaju da visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit nametne zakon o državnoj imovini, prema kome bi imovina bila u vlasništvu države BiH.

„Ako, recimo, kažu da taj neki Šmit, koga Savet bezbednosti nije imenovao za visokog predstavnika, nameće zakone po Federaciji BiH, pokuša da nametne nešto za imovinu, to je, recimo, dan u kome bi mogla da se donese odluka o samostalnosti RS“, kazao je Dodik za RT Balkan.

On je osporio i legitimnost delovanja Saveta za primenu mira u BiH, jer u njemu, posle ruske invazije na Ukrajinu, više ne učestvuje Rusija.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Tu nema ni Rusije kao faktora koji je bio u Savetu za primenu mira, ali je uzeo za pravo da odlučuje o ključnim odlukama u BiH. Sad su tamo ostale samo zapadne sile i poltroni koji oko njih trče, koji žele da podrže takvo ponašanje Zapada, koji je odavno odustao od priče da se poštuje međunarodno pravo“, ocenio je Dodik.

Ponovio je stav da RS ne želi da BiH postane članica NATO-a.

[adsenseyu1]

Komentarišući stanje u Srbiji, on je rekao da je u situaciji posle dve strašne tragedije, u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ i u Mladenovcu, najpotrebnije jedinstvo i stabilnost, a ne da se, kako je naveo, ti „nemili događaji zloupotrebljavaju za političke obračune, što nikada i nikome nije donelo koristi, pa neće ni Srbiji“.

Opozicija koristi tragedije u Ribnikaru i Mladenovcu za napad na Vučića

Proteste opozicije u Srbiji uporedio je sa protestima u RS posle ubistva mladića Davida Dragičevića u Banjaluci 2018. godine, navodeći da je opozicija taj slučaj „zloupotrebila da bi destabilizovala RS“.

Naveo je da deo opozicije u Srbiji koristi tragedije u Beogradu i Mladenovcu za lični napad na predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

„Isto tako, Željku Cvijanović (u to vreme premijerku RS) i mene su napadali zbog smrti nedužnog mladića u Banjaluci, pa su čak došli do toga da lažu da smo mi ti koji smo izvršili ubistvo. Danas imamo isti scenario u Srbiji, gde od Vučića prave metu i krive ga za sve što im padne na pamet“, naglasio je Dodik.

[adsenseyu4]

On je dodao da bi se to možda moglo razumeti da je opozicija u Srbiji posle tragedije tražila izbore, što, kako je naveo, rade odgovorne opozicije kojima je do demokratije.

„Zato podržavam mirni skup Srbije zakazan za 26. maj. Smatram da samo izbori mogu dati legitimitet i legalitet narodnoj vlasti“, naglasio je on.

(Beta)

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte