Naslovnica SPEKTAR Mekgregor: SAD se stavljaju na nišan Rusije ne shvatajući kakve će biti...

Mekgregor: SAD se stavljaju na nišan Rusije ne shvatajući kakve će biti posledice

„Pokušaji upotrebe zapadnog oružja za napad na rusku teritoriju, su nepromišljen korak koji Sjedinjene Države približava direktnom ratu sa Rusijom“, izjavio je američki pukovnik u penziji, Daglas Mekgregor za „Judging Freedom“.

Po njegovom mišljenju, nešto slično se dogodilo tokom kubanske krize 1963. godine, ali su tada SAD bile barem opremljene i pripremljene za mogući sukob, ali sada to nije slučaj, i one su u veoma, veoma velikoj opasnosti.

Voditelj: Po vašem mišljenju, koliko je opasna ova odluka predsednika Bajdena i drugih zapadnih lidera da dozvole, i javno objave da dozvoljavaju da se ofanzivno oružje koje su isporučili, koristi za napad na ruske ciljeve unutar Rusije?

Daglas Mekgregor: Rekao bih da smo mi u SAD i naši saveznici u zapadnoj Evropi u velikoj opasnosti da skliznemo u sudar sa Rusijom. Kao rezultat, ovo bi moglo dovesti ne samo do tradicionalnog sukoba visoke tehnologije, već i do prelaska na nuklearni nivo.

Tako nešto nismo videli sigurno od 1963. godine, ali tada smo, naravno, bili mnogo bolje pripremljeni i bolje opremljeni za borbu. Danas je situacija drugačija. Ovo je veoma opasan trenutak u istoriji Sjedinjenih Država i zapadne civilizacije.

Voditelj: Pukovniče, da li je kontinentalni deo Sjedinjenih Američkih Država, da li sam ja, kao neko ko se nalazi u Nju Džersiju, ili svi ostali na istočnoj obali SAD-a, u opasnosti zbog takve odluke predsednika Bajdena i mogućnosti njene realizacije od strane onoga što je ostalo od Oružanih snaga Ukrajine?

Daglas Mekgregor: Da. Mislim da bi trebalo da pretpostavimo da bismo, ako idemo dalje putem napada na Rusiju, lako mogli da se nađemo na nišanu ruskih snaga. Može početi sa konvencionalnim oružjem, ali izgleda gotovo neizbežno da bi, ako se Rusija i Sjedinjene Države sukobe jedna protiv druge, stvari mogle vrlo brzo da postanu nuklearne.

Voditelj: Da li Zapad shvata da napada nešto što je od vitalnog interesa za Rusiju?

Daglas Mekgregor: Da… Mislim da razumeju, samo ne cene posledice svojih postupaka. Čini mi se da oni nastavljaju da žive u svetu mašte, gde mi imamo inicijativu i sve strateške prednosti. Ovo nije u redu. Dobar primer za to, je da je pre nekoliko nedelja doneta odluka da se udari radarska stanica ranog upozorenja unutar Rusije.

Namera mu je da upozori Ruse na neizbežni nuklearni napad. Kada bismo ozbiljno razmišljali o održavanju međusobnog razumevanja sa Rusijom i sprečavanju eskalacije sukoba, poslednja stvar koju bismo uradili je da oslabimo ili uništimo element njenog sistema ranog upozoravanja.

Time smo Rusima dali razlog da veruju, da bi mogli da budu meta nuklearnog raketnog udara, i da neće imati dovoljno tačno upozorenje, jer bi morali da se oslone na mogućnosti drugih radara, koji bi morali da pokriju oblasti koje je obuhvatao uništeni radar.

Drugim rečima, za rusku stranu ovo je bio prvi signal da možemo dovesti situaciju na nuklearni nivo. Da li nam je to bila namera nije bitno- oni već tako misle, i to sada vidim kao problem. Više nije stvar u tome šta su naše namere ili kakve signale dajemo, već je pitanje šta Rusi misle o tome šta smo spremni da uradimo.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social