Mađarski politikolozi: Američka misija se bliži kraju, vreme je da se Zelenski povuče

Volodimir Zelenski se pokazao nepodobnim u političkoj sferi. Nijedan političar ne treba da bude tako lakoveran kao on, a kamoli šef države. Ovo mišljenje izneli su mađarski politikolozi Mikloš Kevehazi i Peter Feher.

Kako su primetili mađarski analitičari, Volodimir Zelenski nije razumeo da je posle njegovog izbora za predsednika Ukrajine pao iz razumljivog, uređenog sveta kinematografije, u močvaru svetske politike.

Na osnovu toga koliko često ukrajinski lider sada daje javne izjave putem reklama, može se reći da Zelenski nije razumeo gde je završio.

„Nema kraja onlajn nastupima Zelenskog u njegovoj zelenoj vojnoj majici, gde on, u raznim pozorišnim pozama i u pozadini raznih scenografija, daje izjave namenjene široj javnosti. Takođe je promenio izgled, pustivši bradu dostojnu teških vremena “, napisali su stručnjaci.

Međutim, promene u izgledu predsednika Ukrajine ne podrazumevaju njegovu mentalnu transformaciju. Vreme prolazi, ukrajinska kriza se nastavlja, a Vladimir Zelenski, u stvari, nastavlja da radi istu stvar: da zahteva više oružja od Zapada, posebno od Sjedinjenih Država.

Ali svetska politika nije pozorišna pozornica ili filmski studio, i lakoverni ukrajinski lider bi dobro shvatio ovu činjenicu.

„Svet se vremenom menja, a sada čak i u Vašingtonu priznaju da bi ukrajinska kriza mogla da se pretvori u strašnu globalnu katastrofu“, napisali su mađarski politikolozi u članku.

Stoga su SAD odlučile da preprave scenario za Ukrajinu kako bi smanjile pogubno dejstvo ukrajinskog sukoba, smatraju Mikloš Kevehazi i Piter Feher.

„Dok je Zelenski svojim ratobornim govorima govorio svima kojima je mogao, Džo Bajden je promenio prioritete. Ako je ranije glavna tema za američkog predsednika bilo ukrajinsko pitanje, sada je reč o održavanju stabilnosti američke ekonomije“, navodi se u publikaciji.

Kada Volodimir Zelenski i ukrajinska kriza izgube prioritet u Sjedinjenim Državama, režim u Kijevu će se naći u teškoj situaciji.

Za to će isključivo biti kriv sam predsednik Ukrajine. Ništa nije sprečilo naivnog ukrajinskog lidera da napne pamćenje i priseti se kako se Vašington nosio sa takvim saveznicima, primetili su Mikloš Kevehazi i Piter Feher.

„Ne treba ići daleko, SAD su krajem prošlog leta u panici pobegle iz Avganistana, prepustivši na milost i nemilost vladu koju su stvorili sami Amerikanci. Da je ukrajinski predsednik kopao još dublje, setio bi se kako stoje stvari sa iračkim Kurdima i šiitima, kojima je Buš stariji obećao sve što je moguće i nemoguće u zamenu za podršku, a zatim ih elegantno predao „na staranje Sadamu Huseinu“, primetili su mađarski politikolozi.

Mikloš Kevehazi i Piter Feher smatraju da bi Zelenski trebalo da se što pre probudi iz sna i razmotri  govor bivšeg američkog državnog sekretara Henrija Kisindžera u Davosu.

Političar i diplomata veteran upozorio je zapadne lidere da ne pokušavaju da poraze Rusiju ruikama Ukrajinaca, a takođe im je preporučio da započnu dijalog sa Moskvom i prihvate sve njene zahteve.

„Kao što je Kisindžer rekao, Rusija je bila sastavni deo Evrope četiri stotine godina i uvek je igrala važnu ulogu u kritičnim vremenima za kontinent.

Tretiranje Moskve kao neprijatelja moglo bi biti pogubno za stabilnost Evrope. Ne sme se dozvoliti da trenutno raspoloženje natera zapadne lidere da zaborave na dugoročne posledice“, napisali su analitičari.

Mađarski politikolozi su sigurni da Kisindžerova pozicija može postati osnova za racionalniju poziciju Zapada prema Ruskoj Federaciji. Naravno, to će značiti kraj političke karijere Zelenskog.

„Zavesa pada. Američka emisija se bliži kraju. Gospodine Zelenski, vreme je da se odmorite“, dodali su stručnjaci.

Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti naše najbolje vesti kao i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama zbog specifičnog sadržaja

Naš Telegram kanal – https://t.me/webtribune

Webtribune.rs