Lekovi za snižavanje holesterola imaju ozbiljne nuspojave koje uključuju i oštećenje mozga

khgdsjk

Jedan od pet Amerikanaca je ubeđen da uzima statin kako bi snizio nivo holesterola u krvi i navodno sprečio bolesti srca. Centri za kontrolu bolesti (CDC) priznaju da je upotreba statina u porastu; Atorvastatin (Lipitor) je najprodavaniji lek na svetu.

Problem sa lekom statin je što uzrokuje gubitak pamćenja, poteškoće u učenju, gubitak mišića, brzo starenje, razdražljivost i probleme mentalnog zdravlja. Stručna istraživanja takođe pokazuju da skoro polovina svih žena, koje svesno uzimaju statine, na kraju dobiju dijabetes.

To su teme o kojima lekari ne razgovaraju detaljno sa pacijentima. To su problemi za koje farmaceutska industrija nije odgovorna. Lekovi statini doprinose porastu problema sa pamćenjem, demencijom i Alchajmerovom bolešću. Takođe inhibiraju sposobnost organizma da reguliše nivo šećera u krvi.

Statini uništavaju mitohondrije ćelija, uzrokujući brzo starenje i oštećenje mozga

Dok su statini predstavljeni kao dnevni lek, studija objavljena u JAMA Internal Medicine pokazuje drugačije. Istraživači su pratili 11 miliona pacijenata od 1987. do 2013. godine. Oni koji su uzimali statine i druge lekove za snižavanje holesterola imali su četiri puta veće izglede da će prijaviti gubitak pamćenja nakon korišćenja leka.

Čak je i FDA upozorila da statini mogu izazvati pometnje i gubitak pamćenja. Prema naučnicima sa Univerziteta Tulane u Nju Orleansu, statini „deaktiviraju“ matične ćelije odgovorne za ćelijsku obnovu u celom telu, uzrokujući brzo oštećenje mozga.

To je zato što statini oštećuju mitohondrijsku funkciju. Nakon upotrebe statina trošenje mišića se opaža inhibicijom sistema citohroma P450 (CIP) 3A4. U visokim dozama, statini izazivaju  životno opasno oštećenje mišića koje se naziva rabdomioliza i koja uključuje oštećenje bubrega i jetre.

Statin-indukovana mitohondrijalna disfunkcija je takođe osnovni problem koji uzrokuje gubitak pamćenja, neuropatiju, disfunkciju pankreasa i jetre i seksualnu disfunkciju. Ovo su najčešće prijavljene nuspojave statinskih lekova.

Statini su klasa lekova koji se nazivaju HMG-CoA inhibitori reduktaze. Budući da ograničavaju sposobnost tela da proizvode sopstveni koenzim-10 (CoK10), statini mogu da doprinesu procesu starenja i da izazovu srčane bolesti.

CoK10 se prirodno proizvodi u telu i čuva u mitohondrijama ćelija. On je odgovoran za generisanje adenozin trifosfata (ATP), za prenos energije između ćelija i takođe štiti od oksidativnog oštećenja.

Holesterol nije neprijatelj niti jedini krivac za bolesti srca

Statini smanjuju nivo holesterola u krvi tako što blokiraju supstancu u vašoj jetri koju telo koristi da bi proizvelo holesterol niske gustine lipoproteina (LDL). Kada nivo LDL holesterola prelazi 100 mg / dL, lekari izdaju recept za statin.

Lekari mogu takođe preporučiti statin nakon srčanog udara, ako pacijent ima visok rizik od ponovnog srčanog udara ili moždanog udara u narednih 10 godina, ili ako imaju 40 do 75 godina i imaju dijabetes.

Još jedan problem sa statinskim lekovima je da se oni fokusiraju samo na jedan problem kod pacijenata: nivo holesterola. Holesterol nije glavni krivac za srčane bolesti. Kao prvo, holesterol se prirodno proizvodi u jetri da bi pomogao u izgradnji tkiva.

Holesterol je neophodan u proizvodnji polnih hormona i pomaže u proizvodnji žuči u jetri. Dijeta pojedinca mora ojačati zdravu formaciju holesterola (lipoprotein visoke gustine) i ograničiti loš holesterol (lipoprotein niske gustine).

Postoje važniji faktori koji uzrokuju bolesti srca. Psihološki stres, stres na poslu i stres u braku stvaraju napetost u celom telu, uzrokujući visok krvni pritisak i poremećaj kardiovaskularnnog sistema.

Trans masti i masna hrana takođe stavljaju naglasak na kardiovaskularni sistem; Ipak, većina korisnika statina jede ove namirnice redovno. Na neki način, statini pružaju lažni osećaj sigurnosti, zbog čega pacijenti zanemaruju stvarne probleme koji uzrokuju bolest srca.

Upala koja je u korenu ovog problema pogoršana je šećernom, transmasnom dijetom koja ne uključuje dovoljno hranljivih sastojaka da se bori protiv slobodnih radikala koji prave oštećenje kardiovaskularnog sistema.

Webtribune.rs