LAZANSKI: Ako krenu silom na sever, naša vojska će odgovoriti za tri sata

foto-tanjug-dragan-kujundzic

Vojnopolitički analitičar Miroslav Lazanski za beogradske medije ističe da je Srbija sposobna i spremna da u svakom trenutku odbrani Srbe na Kosovu i da spreči novi pogrom svog naroda.

Naša država, kaže Lazanski je potpuno spremna za hitne intervencije.

– Naš Generalštab sigurno ima razrađene planove svaku potencijalnu opasnost, pa i za eventualnu krizu na Kosovu. Sa rtim planovima se naravno nikada ne izlazi u javnost. Siguran sam da bi u slučaju bilo kakve opasnosti na severu pokrajine naša vojska mogla da reaguje za tri, maksimalno za četiri sata. Sve naravno zavisi od temeljne procene političkog rukovodstva. Sam predsednik Vučić rekao je da nikome nikada neće dozvoliti novi egzodus srpskog naroda. Albanci, dakle, odlučno znaju da sa našom zemljom ne mogu višer nekažnjeno da se igraju – ističe Lazanski za Informer.

Ubistvom Olivera Ivanovića na Kosovu se ponovo javlja ideja o nasilnom zauzimanju severa, međutim, Lazanski naglašava da je posetom Vučića ta ideja ne pije vodi i da Priština može da zaboravi na takav scenario.

– Priština nesumnjivo ima ambicije da svojim represivnoim aparatima zaposedne i sever Kosova. Opsesija im je da sever kompletno stave pod svoju kontrolu. Potpuno je tačno da su oni hteli da iskoriste Ivanovićevo ubistvo kako bi se jedinice ROSU našle na severu Kosova. Koristi se svaka prilika da bi se specijalne policijske ili parapolicijske snage iz Prištine našle na severu, zaključuje Lazanski.

(Informer)