Naslovnica U FOKUSU Lavrov razgovarao sa turskim kolegom o povratku vođa Azova u Ukrajinu

Lavrov razgovarao sa turskim kolegom o povratku vođa Azova u Ukrajinu

       

Sergej Lavrov je u razgovoru sa kolegom iz Turske naglasio destruktivnost politike nastavka snabdevanja Kijeva vojnom opremom

Ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov razgovarao je sa turskim kolegom Hakanom Fidanom o Sporazumu o žitu i najnovijim događajima u Ukrajini.

Bilo je reči o povratku vođa puka Azov u Ukrajinu, neonacističke grupe koja je zabranjena u Rusiji.

„Ministar spoljnih poslova Hakan Fidan u nedelju je obavio telefonski razgovor sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom. Oni su razgovarali o najnovijim dešavanjima u Ukrajini i situaciji sa istanbulskim Sporazumom o žitu“, saopštilo je tursko ministarstvo spoljnih poslova za „RIA Novosti“.

Otvorite Telegram da bez cenzure primate izbor naših najboljih vesti

Fidan je pre nekoliko dana rekao da se Turska zalaže za produženje Sporazuma o žitu koji ističe za manje od dve nedelje.

Ministri su takođe potvrdili potrebu da se održe i ojačaju odnosi između Moskve i Ankare.

[adsenseyu1]

Lavrov je u razgovoru sa kolegom iz Turske naglasio destruktivnost politike nastavka snabdevanja Kijeva vojnom opremom, dodaje Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

„Ankari je skrenuta pažnja na destruktivnost politike nastavka isporuka vojne tehnike kijevskom režimu. Odgovarajući koraci, kako je naglašeno, mogu dovesti samo do negativnih posledica“, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Portparolj Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je juče da povratak vođa puka Azov, neonacističke grupe koja je zabranjena u Rusiji, iz Turske u Ukrajinu predstavlja kršenje postojećih sporazuma. Uslove koji su dogovoreni, ističe Peskov, prekršili su i Ankara i Kijev. Prema uslovima sporazuma, lideri Azova, koji su ratni zarobljenici, trebalo je da ostanu u Turskoj do kraja sukoba.

Vesti o povratku vođa Azova u Ukrajinu saopštio je juče predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski na Telegramu, a Peskov za „RIA Novosti“ kaže da Rusija nije obaveštena o ovoj akciji.

(RT)

Pratite tokom 24 sata bez cenzure naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social bez cenzure

       

[adsenseyu4]