Naslovnica ŽIVOT Kvercetin – jedan od najmoćnijih prirodnih antioksidanata na planeti – Evo kako...

Kvercetin – jedan od najmoćnijih prirodnih antioksidanata na planeti – Evo kako deluje na rak

Kvercetin je prirodno jedinjenje koje ima sposobnost zaštite biljaka od oštre klime i toksina iz okoline. Takođe doprinosi različitim bojama koje imaju voće i povrće.

Međutim, ne samo da biljke imaju koristi od kvercetina, već i ljudi. Jednom uneto, ovo jedinjenje izaziva zaštitne ćelijske efekte uključujući antioksidantivne, antikancerogene, anti-upalne i efekte poboljšanog imuniteta.

[adsenseyu1]

Jedan od najvećih zdravstvenih problema sa kojim se svet trenutno suočava je rak.

U 2018. godini Nacionalni institut za rak je procenio da će u SAD-u biti dijagnostikovano više od 1,7 miliona novih slučajeva raka.

Istraživači još uvek tragaju za bezbednim i efikasnim lečenjem raka i preventivnim metodama.

Kvercetin, zajedno sa drugim jedinjenjima koja se javljaju u prirodi, ima snažne antikancerogene efekte kada se uključi u čovekovu ishranu. Ovo je utvrđeno na osnovu rezultata više studija obavljenih tokom godina.

[adsenseyu5]

Glavni doprinos antikancerogenim efektima kvercetina je njegovo moćno antioksidativno svojstvo.

Slobodni radikali su visoko reaktivni nusprodukti metaboličkih procesa u telu. Kada se oni sakupe, mogu da izazovu oksidativni stres u telu, koji je povezan sa pojavom raka.

Oksidativni stres povećava verovatnoću da se dobije rak jer indukuje DNK mutacije ili oštećenja, nestabilnost genoma i nekontrolisanu ćelijsku proliferaciju.

Iako telo ima svoje antioksidante za neutralizaciju slobodnih radikala, postoje slučajevi u kojima oni nisu dovoljni da obave posao. Ovo naglašava potrebu za prirodnim antioksidansima, poput kvercetina, koji mogu značajno da smanje broj prisutnih slobodnih radikala kao i rizik od nastanka raka.

[adsenseyu4]

Studija objavljena u Biltenu o biološkim i farmaceutskim proizvodima 2007. otkrila je da kvercetin sprečio razvoj raka pluća kod pacova koji su bili izloženi benzo (a) pirenu.

Ovaj kancerogen se obično nalazi u dizel gorivima i dimu od cigareta, tako da rezultati studije mogu da imaju potencijalne posledice u stvarnom životu i nisu ograničeni na životinjske modele.

U vezi sa ovim nalazima, studija iz 2010. godine proučila je kako ljudi mogu imati koristi od jedenja hrane bogate kvercetinom. Rezultati su pokazali da ova vrsta ishrane može da smanji ukupni rizik od smrti uzrokovane rakom pluća i do 51 odsto.

[adsenseyu1]

Štaviše, našli su i druge metode delovanja putem kojih ovaj flavonoid deluje protiv raka. One uključuju podsticanje programirane ćelijske smrti, kao i sprečavanje nastanka ranih lezija raka pluća i širenje ćelija raka na druge organe.

Kvercetin takođe pruža zaštitu od drugih vrsta raka, a ne samo raka pluća. Studije su pokazale da lečenje ovim flavonoidom smanjuje rizik od raka debelog creva i želuca za 32, odnosno 43 odsto.

Pored toga, deluje i protiv raka jetre putem različitih metoda, poput ometanja replikativnog ciklusa, blokiranja oštećenja DNK i podsticanja proizvodnje antioksidanata.

Sveukupno, ove studije dokazuju da kvercetin ima veliki potencijal kao prirodni lek i preventivna metoda protiv različitih vrsta karcinoma.

Nalazi se u mnogim namirnicama, među ostalim, u luku, jabuci, bobičastom voću, kupusnjačama, raznim semenkama, crnom čaju, crnom vinu

Webtribune.rs

[adsenseyu5]
[adsenseyu4]