Kurti na zahtev Amerike odložio odluku o kažnjavanju zbog tablica za 48 sati

Vlasti privremenih institucija u Prištini odložile su primenu odluke o kažnjavanju onih koji nisu izvršili preregistraciju vozila sa srpskih na kosovske tablice za 48 sati.

Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti objavio je to večeras na Tviteru. Odluka je doneta na zahtev Sjedinjenih Američkih Država, a Kurti se tim povodom zahvalio američkom ambasadoru Džefu Hovnijeru na posvećenosti i angažovanju.

„Prihvatam njegov zahtev za 48-časovno odlaganje izricanja kazni za nelegalne KM (i druge) automobilske tablice. Srećan sam što ću raditi sa SAD i EU na pronalaženju rešenja u naredna dva dana“, naveo je Kurti na svom nalogu na Tviteru.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Kako javljaju mediji na albanskom, ambasador Hovnijer je objavio kratko saopštenje da su SAD, kako je rekao, zabrinute što lideri Kosova i Srbije nisu postigli sporazum o rešenju trenutne krize na Kosovu i Metohiji.

„Pitali smo vladu Kosova da odloži za 48 sati primenu i dozvoli EU i SAD da se ubuduće angažuju u pronalaženju rešenja“, naveo je on.

U Briselu su juče održani pregovori Beograda i Prištine u kojima su učestvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti. Iako je Vučić prihvatio predlog EU za deeskalaciju situacije, Kurti je taj predlog šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja odbio.