Naslovnica SPEKTAR Ključna tačka u sukobu- Kreće bitka za ovaj milionski grad u Ukrajini!

Ključna tačka u sukobu- Kreće bitka za ovaj milionski grad u Ukrajini!

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, priznao je da bi njegova vojska uskoro mogla izgubiti kontrolu nad Harkovom.

Istakao je da ruska vojska nastavlja napredovanje, primoravajući Oružane snage Ukrajine na povlačenje, a da Harkov nije adekvatno zaštićen.

Dodao je da se pojačava protivvazdušna odbrana oko Harkova, ali da to ne garantuje potpunu zaštitu. Stanovnicima Harkova je savetovao da ostaju ili se vraćaju u grad isključivo na svoju odgovornost, te ih pozvao da sačekaju i da se za sada ne pojavljuju u gradu.

Zelenski je naglasio da je neophodno odbaciti ruske snage unazad. Ovo nije prvi put da je govorio o mogućem gubitku Harkova, već je isto izneo i 20. februara.

Harkov, sa svojim milionskim stanovništvom, postaje ključna tačka u ovom sukobu, a Zelenski je očigledno zabrinut za sudbinu grada i njegovih građana.

Takođe je apelovao na republikansku većinu u Kongresu SAD, da prekine blokadu finansijske i vojne pomoći Ukrajini.

[adsenseyu1]

Pogotovo finansijsku jer je Pentagon već najavio da će – ako se nešto ne promeni – početi da Kijevu šalje municiju i oružje iz svojih skladišta.

U Harkovu su vidljive pripreme za odbranu. Vladine institucije, arhive i kulturna dobra se uklanjaju, grade vatrena tačke, na ulicama su se pojavili protivtenkovski ježevi.

To je, međutim, skupa i nepotrebna glupost.

Ruska vojska ni pod kojim uslovima neće zauzimati Harkov na juriš. Ne samo zato što u tom gradu Rusi čine većinu.

U su rasprodate sve zalihe crvene tkanine.

Kada je Crvena armija ušla u Berlin u aprilu 1945. godine, sovjetski vojnici su, dok su napredovali kroz grad, videli mnoštvo belih čaršava na prozorima. To je bila poruka – predajemo se.

Crvene zastave u Harkovu postaće simbol oslobođenja.

Ruska vojska tuče ukrajinsku vojnu industriju i infrastruktura od 12. oktobra 2022-ge jer su Ukrajinci dva dana ranije izveli napad na Krimski most i delimično ga oštetili.

(Fakti)

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social