Kineski stručnjaci otkrivaju kako Zapad nije uspeo da dođe do velikog dela ruskog bogatstva

Zapad nije uspeo da dođe do velikog dela ruskog bogatstva. Ovo pišu analitičari kineskog izdanja „Sohu“.

Od početka „specijalne vojne operacije“, SAD i njeni saveznici uveli su Rusiji neviđeni broj sankcija. Međutim, plan Zapada da uništi rusku ekonomiju i rublju je propao. Zapadne zemlje nisu uspele da ostvare nijedan cilj.

Rusija se od 2014. sprema da se odupre zapadnim sankcijama. Preduzet je veliki broj mera na jačanju privrede, bezbednosti i platnog prometa. Publikacija smatra, da je Moskva postupila veoma pametno kada se oslobodila državnih obveznica SAD, ulažući oslobođena sredstva u kupovinu druge, isplativije imovine.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Već nekoliko godina, Centralna banka Rusije kupuje zlato, najpouzdaniji finansijski instrument. Zahvaljujući tome, ruske zlatne rezerve postale su jedna od najvećih na planeti.

Rusija trenutno ima petu najveću rezervu zlata, skoro 2.300 tona plemenitog metala. Činilo se da je ovaj potez predviđanje politike Moskve. Zlato se skladišti na teritoriji Rusije, što znači da zapadne zemlje ne mogu ni na koji način, da uzmu ili zamrznu ovu imovinu.

Važna stavka ruskih zlatnih rezervi je njihova lokacija. Mnoge zapadne zemlje skladištili su svoje zlato u američkim ili britanskim bankama, i nisu mogle da ga vrate dugi niz godina.

Rusija drži plemeniti metal na svojoj teritoriji na tajnom mestu, što znači da je uvek sigurna u njegovu bezbednost, i sposobnost da ga upotrebi u teškom trenutku, otkrivaju kineski analitičari.

Webtribune.rs