Kina osudila SAD zbog „krađe nafte“ iz Sirije

Vang Venbin je pozvao Sjedinjene Američke Države da prestanu da gaze međunarodnu vladavinu prava.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin izjavio je da SAD moraju da odgovaraju zbog onoga što je nazvao krađom sirijske nafte, tvrdeći da ona pogoršava energetsku i humanitarnu krizu u ratom razorenoj bliskoistočnoj zemlji.

„Prema podacima sirijske vlade, u prvoj polovini 2022. godine, preko 80 odsto dnevne proizvodnje nafte u Siriji je prokrijumčareno iz zemlje od strane američkih okupacionih trupa“, izjavio je kineski diplomata i dodao da „takav banditizam pogoršava energetsku krizu i humanitarnu katastrofu u Siriji“.

On je osudio SAD zato što, kako navodi „nemilosrdno gaze pravo sirijskih ljudi na život“, prenosi TASS.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

„SAD moraju da odgovaraju za krađu nafte. Sirijski narod i međunarodna zajednica zaslužuju odgovor. Pozivamo SAD da prestanu da gaze međunarodnu vladavinu prava“, naglasio je Vang Venbin.

Većina sirijskih provincija, kao što su Deir Ez-Zor, Raka i Hasaka, na istoku i severoistoku zemlje su pod kontrolom kurdskih Sirijskih demokratskih snaga (SDF) koje podržavaju SAD.

Prema izveštaju libanskog televizijskog kanala „El Maiadin“, zapadna koalicija predvođena Amerikom pomaže kurdskoj autonomnoj administraciji pri uspostavljanju operacija eksploatacije nafte na zatvorenim bunarima.

Kako taj medij navodi, to je učinjeno kako bi se stvorila ekonomska baza uz naknadnu prodaju nafte. Damask smatra američko vojno prisustvo na sirijskom tlu nezakonitom okupacijom zemlje.

(RT)