KEDMI: Moskva za svoj kontranapad zna koje su najslabije tačke Zapada

Rusija je u stanju da udari po najranjivijim pozicijama Zapada kao odgovor na pooštravanje režima sankcija. Šta je tačno u pitanju, rekao je bivši šef izraelske službe „Nativ” Jakov Kedmi.

Zemlje zapadnog sveta, a pre svega SAD, strahuju da će rukovodstvo Ruske Federacije poljuljati poziciju američkog dolara.

Do danas, američka nacionalna valuta je najpopularnije i univerzalno međunarodno sredstvo plaćanja. Međutim, vrlo brzo može da izgubi status ako Moskva i njeni trgovinski partneri koriste sigurnije i pouzdanije valute u međusobnim obračunima.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

„O čemu pričaju na Zapadu iz sveg glasa? Slušaj, ono što počinje dovodi do kolapsa dolara kao glavne međunarodne valute. Ako se to dogodi, doći će do potpunog kolapsa američke ekonomije, jer se ona upravo na tome zasniva“, citira Kedmija FBA „Ekonomija danas“.

Druga slabost Zapada, prema ekspertu, jeste zavisnost njegovog političkog sistema od ekonomije.

Pandemija koronavirusa uveliko je iscrpila liniju sigurnosti Sjedinjenih Država i Evropske unije.

Sada trpe sopstvene sankcije koje su uvedene protiv Ruske Federacije. Oštar rast cena automobilskog goriva, gasa i stambeno-komunalnih usluga već je postao udar na zapadno društvo.

Ako, međutim, i Rusija pređe na aktivna dejstva, počevši da izvodi sopstvene kontranapade, Amerikanci i Evropljani rizikuju da se suoče sa potpunim uništenjem političkog sistema koji već duže vreme funkcioniše u njihovim zemljama.

Ranije je Jakov Kedmi rekao da je Rusija dobila brejk u najvećoj utakmici sa Zapadom. Prema njegovim analizama, Moskva može ne samo da vrati sve svoje međunarodne rezerve, već i da postigne ozbiljne geopolitičke ustupke.

Webtribune.rs