Kad objaviš Rusiji rat: Britanija oborila antirekord – Najveći pad životnog standarda u poslednjih 60 godina

Britanija se suočava sa dugotrajnom recesijom i najgorim padom životnog standarda u poslednjih šest decenija. Ovo je u četvrtak saopštila Banka Engleske, koja je naglo podigla kamatne stope i dala prognozu rasta inflacije od 13 odsto do kraja godine.

Osam od devet članova Odbora za monetarnu politiku Banke glasalo je za povećanje kamatnih stopa za 0,5 procentnih poena na 1,75 odsto. Ovo je najveći porast u poslednjih 27 godina.

Pre toga, odlučne korake u istom pravcu preduzele su Evropska centralna banka i Federalne rezerve SAD, koje su to učinile zbog naglo povećane inflacije. Član spoljnog komiteta Silvano Tenrejro glasao je protiv većine, predlažući povećanje od 0,25 procentnih poena.

Banka Engleske saopštila je da bi zbog nedavnog povećanja cena gasa inflacija na kraju godine mogla da premaši 13 odsto, što je mnogo više od majskih prognoza, i da ostane na „veoma visokom nivou” cele 2023. godine, nakon čega je moguće je smanjiti za dve godine do dva odsto.

Kada je objavljena vest, funta je pala za 0,4% na 1,209 dolara. A prinos na desetogodišnje državne obveznice pao je za 0,07 procentnih poena na 1,85%.

Banka Engleske je pod sve većim političkim pritiskom. Od nje se traži da se bori protiv inflacije nakon što je ministarka spoljnih poslova Liz Tras rekla da će promeniti bankarska ovlašćenja ako pobedi na izborima i postane britanski premijer.

S obzirom da plate rastu po dvostruko većoj stopi inflacije, prognoze BoE ukazuju na to da će prihod domaćinstava nakon oporezivanja u realnom smislu pasti i 2022. i 2023. godine, čak i uz pomoć koju je vlada objavila u maju.

Čak i ako se uzme u obzir trošenje porodične štednje, potrošačka potrošnja će opasti sledeće godine, što će dovesti do usporavanja privrednog rasta, saopštila je britanska centralna banka. Njene prognoze pokazuju ozbiljniji pad BDP-a u odnosu na majske procene. U četvrtom kvartalu 2022. godine privreda će ući u recesiju i smanjiće se pet uzastopnih kvartala.

Pad BDP-a od 2,1% bio bi uporediv sa onim što se dogodilo početkom 1990-ih. Banka Engleske je saopštila da će čak i kada recesija u privredi prestane, očekivani rast „biti veoma slab prema istorijskim standardima“.

Odbor za monetarnu politiku Banke Engleske primetio je da bi kurs mogao da fluktuira i sugerisao da povećanje stope od 50 baznih poena ne mora nužno biti jedno od mnogih povećanja.

Glavna prognoza banke zasniva se na tržišnim očekivanjima o povećanju kamatnih stopa od 3% sledeće godine. To pokazuje da će inflacija u trećem kvartalu 2023. godine i dalje biti dvocifrena, ali će pasti na dva odsto godinu dana kasnije, što je cilj Centralne banke. Ukoliko Banka Engleske ne preduzme dalje mere, predviđa se da će inflacija do kraja 2024. i dalje biti ispod 2 odsto.

Banka Engleske je saopštila da je neizvesnost u njenoj centralnoj prognozi (koja pretpostavlja da će cene energije biti u skladu sa tržišnim očekivanjima u narednih šest meseci, ali nakon toga ostati nepromenjena) „izuzetno velika“. Međutim, objavljeni alternativni scenariji i dalje pokazuju „veoma visoku inflaciju u bliskoj budućnosti, smanjenje BDP-a sledeće godine i primetan pad inflacije nakon toga“.

Bivši ministar finansija Riši Sunak rekao je da projektovani skok inflacije iznad 13 odsto podržava tvrdnje da bi njegova rivalka za vođstvo Konzervativne stranke, Tras, bila neodgovorna ako bi se više zadužila i smanjila poreze.

„Banka je danas donela odluku i ključno je da se sledeća vlada bori protiv inflacije, a ne da je pogorša“, rekao je on.

Sunakov tim napominje da bi povećanje kamatnih stopa od 0,5 procentnih poena koštalo Trezor 6 milijardi funti.

Tras tvrdi da je Sunak delimično odgovoran za guranje Britanije u recesiju jer je više puta insistirao na povećanju poreza kao ministar finansija.

Poštovani čitaoci, na našem Vkontakte kanalu možete pratiti naše najbolje vesti bez cenzure kao i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama zbog specifičnog sadržaja. Naš VKontakte kanalhttps://vk.com/id718919389

Webtribune.rs