SLEDI SMRZAVANJE: Gasprom je zbog sankcija nazvao nemogućim isporuku Simensovih turbina Rusiji

Sankcije Kanade, Evropske unije i Velike Britanije onemogućavaju isporuku turbine za Severni tok, koja je remontovana u Kanadi, a sada se nalazi u Nemačkoj, saopštio je Gasprom na svom zvaničnom Telegram kanalu.

Pored toga, isporuka turbine u Rusiju ne može biti izvršena zbog neusaglašenosti trenutne situacije sa obavezama Siemens- a.

Severni tok je sada glavna ruta za isporuku ruskog gasa u Evropu . Zbog poteškoća sa povratkom sa remonta i održavanja gasnih pumpnih agregata nastalih nakon uvođenja antiruskih sankcija, Gasprom je bio prinuđen da smanji pumpanje, prvo na 40 odsto kapaciteta gasovoda, a zatim na 20 odsto.

Ruska kompanija je 25. jula objavila da je primila dokumente od Simensa od vlasti Kanade, gde se turbina popravlja, ali ostaju pitanja, uključujući sankcije EU i Velike Britanije .

Rešenje ovih pitanja je važno kako za povratak u Rusiju remontovanog motora za Severni tok, tako i za hitan remont drugih motora.

Prema rečima Vitalija Markelova , zamenika predsednika Upravnog odbora Gasproma , nemačka kompanija Simens ne popravlja turbinske jedinice za snabdevanje gasom gasovoda.

Prema njegovim rečima, pre uvođenja sankcija, Gasprom nije imao problema sa prijemom turbina iz remonta, ali majska isporuka još nije stigla. Osim toga, pitanje sankcija rizikuje da spreči vraćanje motora i slanje drugih turbina na popravku.

Sada linijom upravlja samo jedan Simensov motor snage 52 MW. U normalnom režimu postoji pet takvih jedinica, a jedna je u standby modu. U oba slučaja postoji vruća rezerva – dve turbine snage po 27 MW.

Poštovani čitaoci, na našem Vkontakte kanalu možete pratiti naše najbolje vesti bez cenzure kao i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama zbog specifičnog sadržaja. Naš VKontakte kanalhttps://vk.com/id718919389

Webtribune.rs