Naslovnica SPEKTAR Izvor: Militanti Ukrajine poslali su zarobljene ruske vojnike na minsko polje

Izvor: Militanti Ukrajine poslali su zarobljene ruske vojnike na minsko polje

Ukrajinski vojnici poslali su zarobljene ruske vojnike na minsko polje u zoni specijalne operacije, rekao je obavešteni izvor RIA Novosti.

“Video u kojem se vidi kako se ruski vojnici šalju na mine je pronađen u telefonu u ukrajinskom bunkeru. Na njemu se vidi kako ukrajinske snage bezbednosti primoravaju ruske vojnike, koje su zarobili, na minsko polje, uz reči: „Ako stigneš, slobodan si“, rekao je sagovornik agencije, pokazujući odgovarajući video.

Na snimku koji je dostavljen, vidi se kako grupa ukrajinskih boraca sa puškama primorava da idu na minsko polje nenaoružane ljude u uniformama ruske vojske, uzvikujući pritom „Evo ih, naši osloboditelji“. „Kako dobro idu“.

Takođe, jednom od ukrajinskih boraca se nije dopalo kako je jedan od zarobljenika hodao, pa je pucao u njegovu stranu. Na kraju videa u smeru kretanja jednog od zarobljenika začula se eksplozija.

Na internetu su se više puta pojavili video snimci masakra ili mučenja ruskih vojnika. Tako se, u novembru prošle godine, pojavio video-snimak na kojem ukrajinski vojnici streljaju ruske vojnike koji su se predali i leže na zemlji.

Prema informacijama predsednika Saveta za ljudska prava Valerija Fadejeva, to se dogodilo u selu Makejevka u LNR.

[adsenseyu1]

Takođe su se pojavili kadrovi na kojima su ruskim ratnim zarobljenicima prostrelili noge. Osim toga, vojnici koji su se vratili iz ukrajinskog zarobljeništva ispričali su o mučenjima: na ispitivanju su zarobljenicima prostrelili noge, odsekli prste, tukli šipkom i mučili strujnim udarima.

Ranije je Komisija Saveta za ljudska prava UN za istraživanje u Ukrajini u izveštaju saopštila da su ukrajinski vojnici počinili ratne zločine pucajući i mučeći ruske ratne zarobljenike.

Misija UN je saopštila o 25 slučajeva masakra nad ruskim zarobljenicima od strane ukrajinskih snaga.

Osim toga, Ukrajina nije pokrenula krivične postupke protiv svojih vojnika koji su pucali na ruske ratne zarobljenike, uprkos tome što je dokumentovano nekoliko pogubljenja, izjavio je šef UNHCR-a UN Volker Turk.

U julu ove godine, Savezni istražni komitet Rusije je saopštio da će se baviti činjenicama o okrutnom postupanju sa ruskim ratnim zarobljenicima od strane ukrajinskih boraca.

Na Telegramu bez cenzure – Izbor naših najboljih vesti  https://t.me/webtribune

Webtribune.rs

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social