IZRAEL U VELIKOJ PANICI: To je početak realnog rata sa Rusijom, posle S-300 U SIRIJU STIŽE OVO – VIDEO

gfufgj

Izraelski mediji tvrde da modernizovani raketni sistemi S-300, koje će Rusija isporučiti Siriji, za njih nije problem i da je za Izrael mnogo gore to što im je ruska vojska objavila radio-elektronski rat.

Kao što je najavljeno, Rusija će u roku od dve nedelje naoružati Siriju sa S-300 i početi da suzbija navigaciju u istočnom Mediteranu.

Koja je treća ruska mera, ako je za Izrael elektronski rat gori od S-300? To su dve od tri mere koje je najavio ruski ministar obrane Sergej Šojgu u Moskvi u ponedeljak, 24. septembra, u odgovor na ulogu Izraela u obaranju aviona Il-20 17. septembra i smrti 15 vojnika.

Sirijski sistemi nadgledanja vazdušnog prostora će biti znatno poboljšani i garantovaće bezbednost ruske vojske na zemlji. Ali najznačajnija mera koju je Šojgu najavio jeste da će Rusija obavljati elektronsko suzbijanje satelitske navigacije brodskih radara i sistava za vezu borbenih aviona koji napadaju objekte na sirijskoj teritoriji i u područjima Sredozemnog mora koja graniče sa Sirijom.

Ruski ministar je naglasio da će Rusija, ako ove mere ne ohlade usijane glave, a očigledno je imao na umu one u Izraelu, „morati da reaguje u skladu s razvojem situacije”, što znači da postoji i treća mera, ali za sada nije objavljena.

Za Izrael, najvažnija mera nije oružje ni S-300 koje će dobiti Sirija, koje Moskva ranije nije isporučila Damasku na molbu Izraela. Vojni stručnjaci su za izraelski portal DEBKA File rekli da je najgora kazna – suzbijanje i potiskivanje navigacionih sistema. Kažu da je ovo prvi put da je velika svetska sila najavila radio-elektronski rat drugoj zemlji.

https://youtu.be/N3HHLUMnSnw

Odbijanje izraelske verzije rušenja „iljušina“ i pogibije 15 ruskih vojnika, za koju Moskva kaže da je obična laž, zapravo je bacanje rukavice u lice izraelskoj vojsci, piše DEBKA File i dodaje da je sukob podignut na znatno viši nivo.

Do ponedjeljka je Izrael još i mogao da se izmigolji iz kritičnog sukoba s Moskvom, ali sada je prekasno. Šojgu je zalupio vrata mirnom izlasku iz situacije, tvrde izaelski premijer Benjamin Netanijahu i načelnik Generalštaba general Gadi Eizenkot.

„Ipak, uprkos povećanom rizikom od sukoba s Rusima, Izrael još uvek ne može da odustane od misija protiv Iranaca i njihoih marioneta u Siriji, jer bi povlačenje pred Iranom i Hezbolahom za Izrael bilo ponižavajuće. Međutim, u budućnosti će izraelske snage morati biti opreznije i pažljivo birati svoje ciljeve“, poručio je vojni i politički vrh u Tel Avivu.

Izrael prihvata izazov Moskve za radio-elektronički dvoboj jer je u prethodnim sukobima Izrael navodno bio bolji, piše DEBKA File. Međutim tu se govori o 1982. godini, kada je izraelsko ratno vazduhoplovstvo uništilo sovjetski sistem protivvazdušne obrane koji je tada bio postavljen u libanskoj dolini Beka.

Tad se radilo o starom sovjetskom sistemu za elektronsko ratovanje. Od tada su ruski stručnjaci za elektronsko ratovanje mnogo uznapredovali. Izrael veruje da je Rusiji još teško da se nosi s izraelskim dostignućima, a na drugoj strani priznaje da je objava radio-elektroničkog rata za izraelsku vojsku gora od sistema S-300 koje će dobiti sirijska odbrana.

DEBKA File priznaje da se situacija sada razlikuje od epizodaeiz 1982. godine. Naime, današnji ruski sistemi uveliko mogu da nadmaše mogućnosti izraelskog ratnog vazduhoplovstva i mornarice.

Dok se u Izrael u prošlosti uspešno nosio sa svojim protivnicima i sistemima koji su pokrivali pojedine objekte, danas ruski ministar odbrane ocrtava veliko područje od više stotina kilometara, obuhvaćajući Siriju i istočni Mediteran, što će biti novo područje izazova za Izrael.

S druge strane, izraelska vojska nema iskustva u radu na takvom nivou radio-elektronske borbe. Izrael će ovde možda morati da traži pomoć od Sjedinjenih Država. O tome sada raspravljaju američki predsednik Donald Tramp i Netanijahu na na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

U međuvremenu stiže vest da je Rusija je već poslala Siriji sisteme za elektronsko ratovanje. Prvi su u rusku vojnu bazu Hmejmim isporučeni odmah u ponedeljak, 24. septembra. Prema uredniku vojnog portala, to su verovatno sistemi „Krasuha-4“, dizajnirani za borbu protiv aviona i R-330J „Jitel“. Osim toga, baza Hmejmim bi mogla biti opremljena najsavremenijim sistemom „Divnomorje“, koji može da zaustavi radarske signale brodova, kao i one satelitskih komunikacijskih, upravljačkih i navigacijskih sistema.

(Logično.com)