ISPOVEST: U Sarajevu je bilo 211 logora za Srbe – Svaka vojna jedinica Armije BiH imala je svoju kuću za zlostavljanje i silovanje Srba – VIDEO

Nezavisna Međunarodna komisija na čelu sa Rafaelom Izraeli,poznatim profesorom iz Jerusalima je sačinila dokument o stradanju sarajevskih Srba tokom građanskog rata u Bosni i Hercegovini 1991-1995. godine.

U tom dokumentu se nalaze dokazi i izjave svedoka o zločinima nad Srbima u Bosni i Hercegovine. Ovi dokazi opovrgavaju optužbe protiv Ratka Mladić koji je osuđen na doživotnu robiju od Haškog tribunala. Sudija Nijambe iz Zambije je izdvojila svoje mišljenje na suđenje Ratku Mladiću.

-Sudija Nijambe je držala statuta i zakona i u svojoj odluci, da ne postoje van razumne sumnje krivica generala Ratka Mladića. To znači da svaki argument i činjenica koji ne potvrđuje krivicu okrivljenog, treba da se koristi u korist optuženog -kaže Dragan Vujićič, publicista i novinar koji je pratio ratna dešavanja u Bosni i Hercegovini devedeseti godina prošlog veka.

Sukob na području bivše Jugoslovije kao i Haški tribunal, nastao je na Lendiju tj. delo je američke obaveštajne službe. Amerikanci su predvideli i ostavarili zaštićene zone , gde bi boravili muslimanske snage koje su napadali i provocirali Srbe.

-Februara 1993 godine napisan je scenario rata u bivšoj Jugoslaviji.Tada se pokreće i pitanje Raške oblasti, Vojvodine, Kosova i Metohije. Zatvorili su nebo nad Republikom Srpkom , objašnjava Vujičić.

Bošnjaci su posle rata u BIH, iako su doživeli genocid bila je većinska etnička grupa Bosni i Hercegovine. Tako govore i zapadni mediji.

-Najviše žrtava tokom 1993 godine u četiri centralne opštine Sarajava su bile Bošnjaci, ali je poginulo i dosta Srba koji su bili regrutovani i većina u Alijinoj vojsci . U ulici Vase Miskina u maju 1992 godine najviše je poginulih Srba. Muslimani su granatirali hotel Srbija na Ilidži, napominje, naš sagovornik.

U Sarajevu je bilo 211 logora za Srbe što državnih što privatni. Svaki vod, vojna jedinica Armije Bosne i Hercegovine je imala svoju kuću za zlostavljanja i silovanja Srba.

– Bošnjaci su izveli napade i ulici Vase Miskina, kao i Merkale 1 Merkale 2. Granate su mogle da ubiju pet šest, a u izveštju stoji da je poginulo od 30 do 120 ljudi, što nije tačno. To su znali posmatrači, oficiri Unprofora, Ameriknaci, Britanci, niko od njih nije imao ideju da za granatiranje okrivi Srbe. Alija Izetbegović je za glavne snage koji su zlostavljali Srbe birao bitange, koji su birani najgori od najgorih ljudi poput: Mušana Topalovića, Zuke, Juke, oni su bili nosioci borbe do 1994 godine. Oni su imali zadatak da očisti grad od Srba, o zločina nad Srbima , objašnjava Dragan.

Jezuti , tj. katolici su pokrenuli verski rat protiv pravoslavnih Srba. Papske bule iz XV je direktni povod za rat protiv pravoslavih. Tako je verski rat vođen, tokom Prvog, Drugog Svetskog rata kao i poslednjeg rata 90-tih godina prošlog veka, pravljena je kolacija katolika i muslima protiv pravoslavnih.

– Hrvatska je izvršila agresiju na Bosnu i Hercegovinu na proleće 1992. godine osvojvši delove Posavine i presekli su istočne srpske krajeve od zapadnih. Katalici su kroz istoriju rušili srpske crkve pa gradili od njih katoličke, zatim pokrštavali Srbe u katoličku veru, kaže Vujačić. Srbi su posle potpisivanje Dejtonskog sporuzuma morali da se povuku iz delova Sarajeva, gde su živeli. Kada je donet Ustav Muslimansko-Hrvatske federacije , Srbi se ne pominuju u njemu kao narod.

-Posle rata 90 odsto Srba je morao da ode iz cenralnih sarajevskih opština. Formirano je u blizini naselja Lukavic, Istočno Sarajevo, novi grad, koje ima oko 30 do 40 hiljada stanovika, gde su ostali Srbi, objašnjava , svedok stradanja sarajevskih Srba.

(helmcast)