IZ ARHIVA KGB: Posle ovog čudnog obračuna NLO, Rusija je ovladala vanzemaljskom tehnologijom

Deluje da su događaji tih godina doveli do stvaranja poverljivog Odeljenja za istraživanje NLO-a u KGB, čiji su podaci, iz tzv. „Plave fascikle“, kasnije procurili na Internet. Sudeći po ovim materijalima, nastavak ovog putovanja vanzemaljaca tada je pogodio i Perm.

Na severu Permske oblasti, 16. septembra 1989. godine, na 100 km od grada Perma, NLO u obliku diska, prečnika oko 12 metara, pao je na močvarnu teritoriju vojnog poligona.

Priča Nikolaj Subotina: „Imamo luku Perm, tamo ima puno kranova. Nekoliko ljudi je posmatralo kako određeni broj objekata juri drugi. Ovi događaji odvijali su se direktno nad tim dizalicama – bitka letećih tanjira nad Zaostrovkom.“

Scena je podsećala na „Ratove zvezda“. Ovi leteći objekti, izvodeći akrobacije, lebdeli su nad lukom, izvodeći nezamislive manevre, naizmenično se spuštajući jako nisko, zatim se naglo dižući na visinu od oko kilometar.. Jedan od operatora lučkih dizalica detaljno je opisao ovu priču.

Tokom „bitke“ isključena je struja i radnici nisu imali drugog izbora nego da zadržanog daha gledaju ovaj fantastični spektakl. Kasnije su snimci razgovora preneti Sičenku, autoru članka o „bitkama letećih tanjira nad Zaostrovkom“, koji se pojavio nešto kasnije u lokalnim novinama. Sičenko, bivši pilot helikoptera, komandovao je eskadrilom ruskog vazduhoplovstva u Avganistanu.

Prema rečima očevidaca, šest letećih objekata imalo je prilično složenu konfiguraciju: širi deo u obliku diska visio je nad užim podnožjem, u obliku pečurke. Ako uporedimo opise sa različitih osmatračkih tačaka, onda možemo izvući zaključke o približnoj veličini NLO-a – prečnika oko 20 metara. Na kraju, šest letelica se povuklo, nakon pada sedme.

U materijalima je dalje naznačeno da je na osnovu letelice u obliku diska koja je pala krajem 80-ih, zatim, početkom 90-ih, razvijen ruski disk-avion.

Dmitrij Glotin, zamenik šefa Veteranske organizacije raketnih i kosmičkih snaga izjavio je: „U vazduhoplovnom pogonu Saratov, gde se izrađuju avioni Yak-40, Yak-41, Yak-42, pokušali su da naprave disk, ali ne znam da li su to uspeli. Video sam samo plan.“

Grandiozne planove proizvođača aviona najverovatnije je sprečio raspad SSSR-a početkom 90-ih. Dmitrij Glotin je verovao da je ruska vojska bila veoma zainteresovana za savladavanje tehnologije za stvaranje aviona u obliku diska. Dugo vremena je Ministarstvo odbrane imalo posebno odeljenje za proučavanje NLO-a, uključujući i one iz Perma.

Više dokumenata iz „Plave fascikle“ izveštava da je 21. oktobra 1989. godine u blizini sela Burkala, , nekoliko lokalnih stanovnika posmatralo NLO. I, sudeći po opisima, bio je to isti tim koji je mesec dana ranije sleteo u Voronjež.

Osim ako dokaze nisu podstakli članci u lokalnim medijima. Kako se navodi, stanovnici Putilina, u Burkali, su više puta posmatrali pojavu NLO u periodu od 23. do 29. septembra. Takav nagli porast aktivnosti, koji je obično povezan sa sletanjem NLO-a, ufolozi nazivaju „preklopom“.

Te godine NLO su viđeni i u Manturovskom okrugu Kurske oblasti, u Novovoronježu, u Lipecku, Omsku, na aerodromu Irkutsk, u blizini sela Majski u Belgorodskoj oblasti, kao i u Rostovu, Tomsku, Čeljabinsku, Saratovu i Tjumenu.

Talas NLO-manije stigao je do Kijeva. Zanimljiv je slučaj koji se dogodio 2. decembra 1989. godine, nedaleko od kijevskog predgrađa Ozirčina. Tada su mesto sletanja pregledali ufolozi. Došli su sa dozimetrima i prošetali mestom, ali nisu pronašli ništa izuzetno.

 Webtribune.rs