Institut iz Vašingtona: Ukrajinu naoružati nuklearnim oružjem

Nekadašnji zvaničnik Pentagona Majkl Rubin je jedan od lidera ovog američkog instituta u kojem je počasni član Dik Čejni, nekadašnji potpredsednik SAD

Nekadašnji zvaničnik Pentagona Majkl Rubin izjavio je da bi Ukrajinu trebalo nuklearno naoružati nakon rata s Rusijom, bez obzira da li će biti članica NATO ili ne.

Rubin, koji je i jedan od lidera američkog instituta u kojem je počasni član Dik Čejni, nekadašnji potpredsednik SAD, navodi da ako svet dozvoli Rusiji da ostane unitarna država i ako dopusti da „Putinizam“ preživi Putina, onda Ukrajini treba dozvoliti da održi sopstveno nuklearno odvraćanje.

„Nuklearno naoružana Ukrajina nužno ne podriva sadašnju zajednicu neširenja. Ruski lideri su više puta pretili da će upotrebiti nuklearno oružje. Svakako, to što to čine odražava i slabost i očaj“, napisao je on u tekstu pod nazivom „Ukrajini je potrebno nuklearno oružje nakon ruskog rata“.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu.

On navodi da će se stručnjaci za kontrolu naoružanja verovatno žaliti na njegov predlog i dodaje da oni prečesto stavljaju teoriju odvraćanja iznad realnosti pretnje.

„Ako međunarodna zajednica pokaže da će odgovor na nuklearnu ivicu agresora biti da se osigura da žrtve njihove agresije mogu, u teoriji, učiniti isto, čak i najratoborniji diktator mogao bi dvaput da razmisli“, smatra Rubin.

On je komentarisao novu vojnu pomoć Vašingtona Kijevu, naročito što su zvaničnici Pentagona naveli da Ukrajina ne bi trebalo da ima „Abrams“ jer bi njene potrebe za gorivom bile prevelike.

„Iako je ovo javno obrazloženje za odbijanje zahteva Kijeva, čini se da je pravi razlog više verovanje Bele kuće da mogu da hodaju po ivici između pomoći Ukrajini i uveravanja Kremlja da neće omogućiti Ukrajini da bude pretnja van njenih granica“, ocenjuje Rubin.

Prema njegovom mišljenju, Pentagon bi trebalo da učvrsti razmišljanje Ukrajine šta nakon rata, pošto su prethodno date garancije Kijevu za bezbednosne garancije u zamenu za oduzimanje nasleđa sovjetskog nuklearnog oružja.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

(RT)