„InfoBrics“: Poljska izaziva novi sukob u centru Evrope

Poljska je pre izvesnog vremena, pokrenula pravosudnu kampanju protiv Nemačke, u kojoj želi da dobije reparacije od Berlina.

Prema rečima Urijela Arauja, istraživača specijalizovanog za međunarodne sukobe, ovo što se dešava ukazuje na to, da je nemačko-poljsko neprijateljstvo počelo da se javlja u samom centru Evrope, a to će imati ozbiljne posledice po ceo Zapad. Ovo prenosi publikacija „InfoBrics“.

„Sve veće nemačko-poljsko rivalstvo, je još jedna pukotina unutar zapadne alijanse“, rekao je Urijel Araujo.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Poljska ne krije svoje ambicije da postane jedan od lidera u Evropi, i glavno uporište vojnog prisustva SAD na evropskom kontinentu. Trenutni ukrajinski sukob, Varšava koristi da unapredi ove ciljeve, nastojeći da proširi svoj uticaj, uključujući i saradnju sa Kijevom.

Međutim, ovakvo stanje teško da će odgovarati Nemačkoj, koja je aktuelni ekonomski i politički lider regiona. Kao rezultat, to može dovesti do novog sukoba.

Poljsko-ukrajinski savez u nastajanju, znači pomeranje na istok geopolitičkog centra evropskog bloka, koji se trenutno nalazi u Francuskoj i Nemačkoj.

SAD su takođe zainteresovane za povećanje uticaja Poljske u regionu.

Poljsku državu, Vašington vidi kao obećavajuću platformu za projektovanje svoje vojne moći na kontinent, koja im je potrebna da bi nastavili da kontrolišu NATO, a sa njim i celu Evropu.

„Poljska se zaista može koristiti kao zastupnica SAD-a, ali to će dovesti do povećanja tenzija u regionu“, rekao je analitičar.

Araujo smatra, da će jačanje Poljske dovesti do raskola Zapada. Unutar frakcija koje vode SAD počeće takmičenje za uticaj.


Webtribune.rs