Hil: EU je ozbiljna sa sankcijama, Srbija plaća previsoku cenu za uzdržanost

Američki ambasador je pomenuo i nameru EU da Srbiji uvede sankcije ukoliko ne prihvati evropski predlog za dijalog Beograda i Prištine.

Ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil kazao je danas da SAD shvataju da Srbija ima svoje istorijsko iskustvo sa sankcijama, ali, kako ističe, „počela je da plaća previsoku cenu za svoju uzdržanost po pitanju sankcija Rusiji“.

Hil je, odgovarajući na pitanja novinara koliko je realno da EU uvede Srbiji sankcije ukoliko Srbija ne prihvati novi evropski predlog za rešenje kosovskog pitanja, rekao da nije u poziciji da govori o tim eventualnim sankcijama, ali da je EU ozbiljna po pitanju sankcija Rusiji u kojima svi učestvuju iako im to ne pada lako.

„Sankcije koje je EU uvela Rusiji uvedene su da bi se zaustavila užasna i ilegalna agresija na suseda – Ukrajinu“, kazao je Hil novinarima pre početka konferencije „Borba protiv zarobljavanja države u jugoistočnoj Evropi“.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Dodaje da što se tiče SAD i EU, evropski predlog za dijalog Beograda i Prištine je pravi put kojim se treba kretati kako bi se rešio problem koji nas sve opterećuje više od 20 godina.

„Zato treba ozbiljno razmotriti ovaj predlog i razmisliti o načinima da se usvoji i da se na njemu radi“, kazao je Hil.

Na pitanje novinara da li mu se čini da je Beograd spremniji da prihvati evropski predlog od Prištine i Aljbina Kurtija, Hil kaže da su Evropljani uložili velike napore da približe dve strane i u tom smislu podseća da su u dva navrata i u Beogradu i u Prištini boravili savetnici za nacionalnu bezbednost.

„Svi se trude da pronađu rešenje kako bismo u regionu opet videli uspostavljanje mira i pozitivne situacije. SAD 100 odsto podržavaju predlog EU, naravno, to je proces i ništa nije gotovo dok nije gotovo, odnosno to će trajati. Što se tiče Aljbina Kurtija sa njim smo imali mnoge sastanke, ali ne bih njegove stavove govorio umesto njega“, kazao je američki ambasador, prenosi Tanjug.