Naslovnica U FOKUSU Nemački tenkovi krenuli – Ukrajina traži avione i podmornice

Nemački tenkovi krenuli – Ukrajina traži avione i podmornice

Tenkovi „leopard 2“ nemačke proizvodnje dolaziće iz zaliha oružanih snaga Bundesvera

Nemačka vlada je potvrdila da će Ukrajini da pošalje 14 „leopard“ tenkova, javlja kabinet Nemačke i potvrđuje da će drugi evropski partneri takođe poslati tenkove Kijevu.

Cilj nemačke vlade jeste brzo sastavljanje dva tenkovska bataljona (jedan bataljon sadrži 18-45 tenkova), navodi se u saopštenju portparola nemačke vlade.
Kao prvi korak ka tom cilju, Nemačka će obezbediti 14 „leoparda 2A6“, municiju, logistiku podršku i sredstva za održavanje tih sistema naoružanja.

Ukrajinske vojnike treba brzo obučiti za upotrebu „leoparda“ u Nemačkoj, prenosi „Špigl“.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Pored toga, savezna vlada će partnerskim zemljama dozvoliti da isporuče svoje „leoparde“ Ukrajini.
Odluka o slanju tenkova donesena u utorak uveče, navodi nemački list i dodaje da je Poljska već podnela odgovarajući zahtev za slanje do 14 sopstvenih „leoparda“ Ukrajini.

Citirajući insajderske informacije, „Špigl“ navodi da je odlučujući faktor za promenu stava Nemačke bilo obećanje Vašingtona da će SAD poslati 30 glavnih borbenih tenkova „abrams“ u Ukrajinu.

Uskoro najava SAD o „abramsima“ za Ukrajinu?

Prema nezvaničnim informacijama koje citiraju američki mediji, SAD nameravaju da pošalju 30-50 „abramsa“ kijevskom režimu, dodajući da se zvanična objava može očekivati i danas.

Komentarišući objave medija, portparol Pentagona Patrik Rajder izjavio je juče da SAD trenutno nisu spremne da objave da će poslati tenkove Kijevu.

Američki zvaničnici su prethodno izjavili da sada nije vreme za slanje „abramsa“ Ukrajini, navevši da su ti tenkovi kompleksni i da je za njihovo rukovanje neophodna duga obuka.

Nemački kancelar Olaf Šolc insistirao je na transatlantskoj usklađenosti, kada je isporuka tenkova u pitanju.

Zvanična najava SAD o slanju „abramsa“ Ukrajini ne znači da će ih Kijev uskoro imati i na terenu, imajući u vidu dužinu obuke i stvaranja uslova za njihovu dugotrajnu upotrebu, izjavio je bivši američki vojni zvaničnik upoznat sa raspravama za „Si-En-En“.

Za sada, zvanična najava SAD imala bi za cilj da ohrabri Nemačku pri slanju sopstvenih tenkova, dodao je on.

Španija, Francuska, Norveška, Finska hoće da šalju svoje tenkove

Španija je takođe zainteresovana za slanje svojih „leoparda“ Ukrajini, navodi „El pais“ i dodaje da Norveška razmatra mogućnost slanja 4-8 sopstvenih „leoparda“, citirajući norveške medije.

Finska takođe razmatra mogućnost isporuke manjeg broja sopstvenih „leoparda“ Ukrajini, navodi Rojters i dodaje da Francuska takođe može poslati određeni broj svojih „leklerk“ tenkova.

Ukrajinci traže i avione i podmornice

Zamenik ministra spoljnih poslova Ukrajine Andrej Melnik zatražio je od Nemačke isporuku borbenih aviona „tornado“ i „eurofajter“, ratnih brodova i podmornica njegovoj zemlji, dalje prenosi „Špigl“.

Komentarišući najavu o isporuci „leoparda“, Melnik je izjavio da bi to „trebalo da bude samo prvi korak.“

„Imamo veoma moćnog protivnika, Rusi proizvode oružje punom brzinom“, dodao je on.

„Potrebni su nam ratni brodovi da bi obala bila zaštićena, imamo veoma dugu obalu. Takođe su nam potrebne podmornice da bismo sprečili opasnost od novog napada sa mora u Crnom moru“, takođe je izjavio Melnik, dodavši da je „rat daleko od kraja.“

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

(RT)