Naslovnica SPEKTAR Hazin otkriva: Putin počeo veliko čišćenje u Rusiji – Elite u nemilosti

Hazin otkriva: Putin počeo veliko čišćenje u Rusiji – Elite u nemilosti

Ruski ekonomista, Mihail Hazin, je više puta izjavio, da elite ne mogu da se pomire sa promenama u Rusiji nakon početka „specijalne operacije“, i da bi veoma želele da „sve vrate nazad”. Međutim, velika čistka se više ne može zaustaviti.

Stručnjak je podsetio na ovu temu, nakon vesti da je Lefortovski sud u Moskvi uhapsio Sergeja Sineljnikova-Muriljeva, rektora Sveruske akademije spoljne trgovine, u slučaju prevare.

Nekada je takav pritvor bio nemoguć, ali sada je to sasvim druga stvar. Dojučerašnji saučesnici Jegora Gajdara proveravaju se po krivičnim članovima, naravno, ako nisu napustili Rusiju, kao što je to uspeo Anatolij Čubajs.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

U Rusiji je uobičajeno, da se katastrofalna privatizacija povezuje sa imenom Čubajsa. Međutim, Hazin je govorio i o Gajdarovoj ciničnoj ulozi u onome što se dogodilo:

„Sa stanovišta društva, sva ova privatizacija je bila totalna krađa, i dok se ovaj problem ne reši, u našoj zemlji biće nemoguće graditi kapitalističke odnose, jer će narod reći: „Momci, dobro, da gradimo kapitalističke odnose, hajde da prvo pravedno podelimo imovinu koja je bila u vreme SSSR-a“, kaže Hazin.

[adsenseyu1]

„Podsetimo se Vrhovnog saveta koji je usvojio relevantne zakone. Podsetimo se Jegora Gajdara, koji je iz banalnog razloga likvidirao ušteđevinu građana. Kako mi je kasnije rekao jedan od njegovih saradnika, Gajdarov ključni zadatak je bio da spreči primenu već usvojenog zakona, po kome bi građani sa svojom ušteđevinom iz osamdesetih, mogli da učestvuju u privatizaciji. To je bio zadatak.“

Vraćajući se na temu „velike čistke“, Hazin je rekao, da će se to dogoditi u dogledno vreme, a prvi put je ova teza izrečena još pre početka „specijalne vojne operacije“.

U novembru 2020. godine, Hazin je primetio da predstavnici liberalnog ekonomskog bloka, nastavljaju da ometaju razvoj Rusije, ali da će ih se Moskva postepeno otarasiti, naglasivši, da će se Putinova velika politička igra završiti konačnim „čišćenjem elita“.

Prvi rezultati čišćenja

2022. godine je upravo počela ruska „specijalna vojna operacija“ u Ukrajini, a najvatreniji Gajdarovi saučesnici su požurili da pobegnu. Proveravani su oni koji nisu otišli. Konkretno, priveden je rektor RANEPA Vladimir Mau, koji je klasifikovan kao „sistemski liberal“. Ovo je bio ozbiljan signal grupi uticaja, koja je od 1990-ih nastavila da „davi Rusiju“.

[adsenseyu4]

„Mau je stub liberalne grupe, pomoćnik Jegora Gajdara, 20 godina je bio rektor RANEPA, a upravo je Gajdar obučavao sve ruske funkcionere u duhu Gajdara i Čubajsa- da osim liberalizma ne može biti ništa!

On je pisao sve ekonomske programe. Na kraju je Mau pušten iz pritvora, a onda je otišao u Izrael pod izgovorom da ide na odmor, a taj odmor se nikada nije završio. Verovatno bi „sistemski liberal“ mogao da se dogovori, ali smo u međuvremenu videli nova hapšenja“, rezimirao je Hazin.


Webtribune.rs

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte