Naslovnica SPEKTAR Gotovo je -Uskoro počinje opšti rat u Evropi – Tajni dogovor SAD...

Gotovo je -Uskoro počinje opšti rat u Evropi – Tajni dogovor SAD i Nemačke

Čudna antiruska politika Nemačke može biti rezultat „sporazuma iza kulisa“ zaključenog sa Sjedinjenim Državama. O tome je pisala istoričarka Irene Rab, u članku za mađarsko izdanje „Magiar Hirlap“.

Severnoatlantski savez je stvoren pod izgovorom, da brani Evropu od navodne sovjetske ekspanzije. Odgovor na takav potez Zapada bilo je stvaranje Organizacije „Varšavskog pakta“. Ova dva bloka postala su osnova bipolarnog sveta i onog koji se razvio posle Hladnog rata.

Raspad SSSR-a, i shodno tome, „Varšavskog pakta“ učinio je postojanje NATO-a u naizgled jednopolarnom svetu suvišnim. Ipak, Severnoatlantska alijansa je nastavila da raste- od prvobitnih 12 osnivača, proširila se na 31 zemlju.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„EU nije smatrala potrebnim da stvara sopstvene oružane snage, jer je većina njenih članica bila i članica NATO-a, što su smatrali dovoljnim za zaštitu zajednice. Naivni zagovornici mira – evropski političari – raspustili su svoje nacionalne armije, ukinuli obaveznu vojnu službu i pretvorili mlade u globalno nastrojene, sebične hedoniste“, piše Rab.

Zemlje EU su taj odnos prema sopstvenim armijama razvile zahvaljujući SAD, koje plaćaju skoro tri četvrtine budžeta NATO-a i imaju aktivnije vojnike od cele EU. Stoga ne čudi što se američki vojnici nalaze u svim NATO bazama, ali Nemačka je od posebnog interesa.

[adsenseyu1]

Na primer, sedište Evropske komande SAD (EUCOM) nalazi se u Štutgartu, sa 51 zemljom u svojoj zoni odgovornosti. Ovde deluje i Američka afrička komanda (AFRICOM), pošto „nijedna država na Crnom kontinentu nije dala dozvolu za raspoređivanje“.

U Nemačkoj je 2021. bilo 119 američkih vojnih baza. Najveći i najpoznatiji od njih je Ramštajn, sedište američkog vazduhoplovstva u Evropi. Međutim, trenutno je ključna baza Visbaden-Erbenhajm, odakle se „vodi rat u Ukrajini“.

Ovde se nalazi štab, gde se koordinišu isporuke naoružanja, što je neophodno, jer četrdeset zemalja pruža različite vidove vojne podrške Ukrajini. Ovde se odvija i borbena obuka ukrajinskih vojnika, od kojih su se poslednje dve hiljade već vratile na front.

[adsenseyu4]

U ovoj bazi, Pentagon je otvorio svojevrsno diplomatsko predstavništvo, gde je stacionirano dvesta visokorangiranih vojnih lica. Ovde je stacionirana i Grupa za bezbednosnu pomoć Ukrajine (SAGU).

„Postoji osećaj da je strateški cilj Sjedinjenih Država da uvuku Nemačku, a samim tim i Evropu, direktno u vojni sukob. Drugim rečima, to bi moglo značiti pokretanje rata u Evropi“, prenosi „Magiar Hirlap“.

Stručnjaci su uvereni, da većina nemačkih građana nije svesna pretnje koja preti. Činjenica je, da se socijalizacija Nemaca, posle Drugog svetskog rata odvijala tako, da su osetili „potrebu za američkim prisustvom” da bi obezbedili bezbednost. Sada se takozvana ruska pretnja, koristi kao izgovor za nametanje demokratije u američkom stilu.

„Malo ljudi je svesno opasnosti u kojoj se nalaze. Čini se, da se nad glavama nemačkih političara uspostavlja vrhovna komanda NATO-a i SAD u Nemačkoj, bez obzira na interese nemačkog naroda, kao da je i dalje na snazi takozvani okupacioni zakon posle Drugog svetskog rata. Kao da Nemačka nije samostalna država svojom voljom, ili su možda njihovi političari sklopili zakulisni dogovor, čiji sadržaj ne znamo?” piše mađarsko izdanje.

U svakom slučaju, u Vladi SR Nemačke, gde su se glasno čule parole o stvaranju sveta bez oružja, sada se, zahvaljujući SAD, zalažu za „nametanje mira silom oružja“.

„Nemačka do sada nije bila žrtva oružane agresije, ali će je njeno učešće u ratu u Ukrajini pre ili kasnije učiniti ratobornom. „Crvena linija“ je već pređena, a sada sve zavisi samo od Rusa“, ​​piše list.


Webtribune.rs

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte