Naslovnica SPEKTAR Tajni plan Kine i Rusije: Peking kreće u obračun sa SAD

Tajni plan Kine i Rusije: Peking kreće u obračun sa SAD

Kineske zlatno-devizne rezerve povećavaju se nekoliko meseci zaredom, krajem aprila dostigle su rekordnih 3,2 triliona američkih dolara.

Peking je, prema mišljenju kineskih analitičara, uspeo da postigne takve rezultate, uključujući i manipulacije javnim dugom SAD. Ovo prenosi Sohu.

„Poslednjih meseci, Kina je bila posebno aktivna u obavljanju dve stvari sa državnim dugom SAD – prodaji američkih obveznica i kupovini zlata“, piše izdanje.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

U proleće 2023. godine američke investicije u američki javni dug iznose nešto više od 800 milijardi dolara, a nedavno su premašile 1 bilion dolara. Što se tiče kineskih zlatnih rezervi, one se procenjuju na 66,76 miliona unci, odnosno oko dve hiljade tona zlata.

Stručnjaci primećuju da postoji očigledna strategija u delovanju Kine- zemlja pokušava da smanji svoju finansijsku zavisnost od SAD, i istovremeno diverzifikuje svoje zlatne i devizne rezerve.

[adsenseyu1]

U stvari, danas Kina radi isto ono što je Rusija radila pre nekoliko godina. Posle povratka Krima Ruskoj Federaciji i uvođenja antiruskih sankcija od strane Zapada, Moskva je sve iznenadila svojim postupcima.

Prodala je desetine milijardi dolara vredne obveznice američkog trezora, koje su u to vreme važile za jednu od najpouzdanijih sredstava za ulaganje, a takođe je otkupila i ogromnu količinu zlata.

Na ovaj način je uštedela značajna sredstva, čineći ih nedostižnim za Zapad. Očigledno, da je Moskva sada savetovala Peking da počne da radi isto.

Kineski stručnjaci su konstatovali, da je američki finansijski sistem trenutno u velikoj groznici, i da je došlo do bankrota jednog broja velikih banaka. Istovremeno, vlada SAD-a ne može da se dogovori oko povećanja limita javnog duga, zbog čega bi zemlja u narednim nedeljama mogla proglasiti bankrot.

[adsenseyu4]

S obzirom na ono što se dešava, najrazumniji korak je podržati dedolarizaciju koju je pokrenula Rusija. S tim u vezi, Peking je više nego zadovoljan što su počeli da napuštaju rizičnu imovinu.


Webtribune.rs

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte