„Foreign Affairs“: Nije što je Bajden zamislio – Rusija i Kina diktiraju spoljnu politiku SAD

Rusija i Kina diktiraju spoljnu politiku SAD. O tome piše Ali Wyne, analitičar „Foreign Affairs-a“. 

Nesuglasice između SAD sa jedne strane i Rusije i Kine sa druge strane, nastavljaju da se intenziviraju. Moskva ne namerava da odstupi od svojih ciljeva, u „specijalnoj vojnoj operaciji“ u Ukrajini protivno želji Vašingtona. U međuvremenu, Peking je pojačao svoje vojno prisustvo u oblasti Tajvana, nakon posete ostrvu predsednice Predstavničkog doma Kongresa SAD, Nensi Pelosi.

Kina je u avgustu lansirala po prvi put, seriju konvencionalnih balističkih projektila kratkog dometa iznad Tajvana, a takođe je okončala i svoj vojni dijalog sa Sjedinjenim Državama, rekavši da će vršiti redovne patrole oko Tajvana. Prema rečima autora, na ovaj način Ruska Federacija i Kina, manipulišu spoljnom politikom SAD.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Ukrajinski sukob i sankcije, destabilizovali su energetska tržišta i ubrzali krizu sa hranom. Zaoštravanje ovih problema sve više vezuje ruke Vašingtonu, i sprečava ga da ujedini saveznike u borbi protiv Moskve. Istovremeno, Rusija nije postala parija, kako je Zapad želeo.

„Umesto toga, većina zemalja, uključujući ekonomske sile Kinu, Indiju i Brazil, odbile su da uvedu sankcije Rusiji, a vrednost ruskog izvoza je zapravo porasla od početka sukoba. Sve veće partnerstvo Rusije sa Saudijskom Arabijom, još jednom pokazuje da izolacija od Zapada ne znači globalni ostrakizam“, tvrdi analitičar.

Naravno, i Rusija i Kina imaju teškoće zbog protivljenja Zapadu. To se uglavnom tiče diplomatske štete. Istovremeno, SAD nemaju dovoljno uticaja da se bore protiv dve supersile. Američka ekonomija nastavlja da se smanjuje, dok Kina prednjači. Vašington će napraviti veliku grešku, ako uđe u sveobuhvatnu borbu sa Moskvom i Pekingom.

„Zajedno, Rusija i Kina imaju dovoljno potencijala da izazovu Sjedinjene Države, i primoraju ih da vode reaktivnu i samoporažavajuću spoljnu politiku“, navodi se u publikaciji.

Prema mišljenju analitičara, SAD ne treba da razmišljaju o tome kako da ostvare trijumf u borbi protiv Rusije i Kine. Umesto toga, moraju da smisle kako da to tako učine, da mogu mirno koegzistirati sa obe zemlje.

Budite u toku, pratite nas na socijalnoj mreži Vkontakte 

Webtribune.rs