Fajnenšel Tajms: Američki kapitalizam urušava se pred našim očima

Ken Grifin, osnivač hedž fonda „Citadel“, nazvao je paket spasa „Silicon Valley“ banke, koji su objavile američke vlasti, dokazom, da se američki kapitalizam „urušava pred našim očima“, izveštava „Fajnenšel Tajms“.

„Formalno, Sjedinjene Države su kapitalistička ekonomija, i ona se urušava pred našim očima“, rekao je biznismen u intervjuu za novine.

Grifin je kritikovao odluku američke vlade da spase štediše, nazvavši to ozbiljnim kršenjem finansijske discipline.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Prema njegovom mišljenju, ovo bi bila odlična lekcija o moralnom hazardu, jer bi gubici za štediše bili neznatni, što bi povećalo značaj upravljanja rizikom.

Regulatori u državi Kaliforniji su 10. marta zatvorili „Silicon Valley“ banku (SVB), jednu od dvadeset najvećih komercijalnih banaka u Sjedinjenim Državama. Ovo je bio najveći bankrot banke u SAD od finansijske krize 2008. Kolaps SVB-a bio je povezan sa povećanjem diskontne stope Federalnih rezervi SAD, što je dovelo do depresijacije imovine u bilansima mnogih finansijskih institucija.

Svi osigurani depoziti prebačeni su iz SVB-a u posebnu strukturu – Osiguranje depozita „National Bank of Santa Clara“.

Osim toga, u nedelju su vlasti zatvorile veliku njujoršku banku „Signature“ zbog sistemskih rizika, a 8. marta je najavljeno zatvaranje kripto-fokusirane banke „Silvergate“.

Webtribune.rs