Naslovnica IZA OGLEDALA EVROPA POD KONTROLOM: Ovaj čovek stoji iza izbegličke politike Merkelove

EVROPA POD KONTROLOM: Ovaj čovek stoji iza izbegličke politike Merkelove

[adsenseyu3]

merkel GFJ

[adsenseyu2]

Šta se krije iza plana Merkelove po pitanju trenutne izbegličke krize u Evropi? Američki autor i istraživač Vilijam Engdal smatra da američki i NATO štabovi imaju značajnu ulogu u onome što on naziva „najvećom društvenom preraspodelom u EU“.

U oktobru 2015. godine, kada je na hiljade azilanata stiglo na obalu evropskog kontinenta, nemačka kancelarka Angela Merkel je najavila da ima „plan“ za rešavanje krize.

U svom najnovijem članku, Vilijam Engdal je naveo da je takozvani „plan“ zapravo niz neobjašnjivih akcija koje uključuju kršenje slobode govora, a koje za krajni cilj imaju prilagođavanje kontroverznom režimu Redžepa Tajipa Erdogana.

[adsenseyu4]

Važno je napomenuti da je od proleća prošle godine u Nemačku ušlo više od milion izbeglica zahvaljujući otvorenoj politici Angele Merkel.

Engdal je napomenuo da izvor ovog delovanja nemačke liderke potiče iz dokumenta na 14 strana koji je pripremila mreža NATO štabova, a koji je izdat 4. oktobra 2015. godine od strane Evropske inicijative za stabilnost (ESI). Sadržaj ovog plana se prilično poklapa sa onim što nemačka kancelarka radi.

Taj dokument opisuje sporazum između Nemačke i Turske koji bi mogao da utiče na sirijsku izbegličku krizu i koji bi osigurao kontrolu nada jugoistočnom granicom Evrope. Međutim, s obzirom na jačanje desnice širom Evrope, prostor za manevrisanje je znatno smanjen.

Zanimljivo je da se u dokumentu navodi da Nemačka treba da primi 500.000 sirijskih azilanata registrovanih u Turskoj u periodu od godinu dana i da pozove ostale članice EU da podrže taj plan. Takođe, Nemačka i ostale članice EU treba da obezbede Turskoj finansijsku pomoć koja će joj omogućiti da se postara za izbeglice. Takođe, od Nemačke i EU se zahteva da omogući turskim državljanima putovanje bez viza u EU do kraja 2016. godine.

[adsenseyu1]

U ovom planu se navodi da je on u interesu EU i Turske, ali ko zaista stoji iza ovog sporazuma?

Trenutni predsednik ESI koji je direktno odgovoran za ovaj dokument jeste austrijski sociolog iz Istanbula po imenu Gerald Knaus. On je takođe član Evropskog saveta za spoljna pitanja (ECFR) i stipendista Otvorenog Društva Džordža Sorosa, naveo je Engdal.

Treba napomenuti da Džordž Soros finansira i Evropski savet za spoljna pitanja pored toga što je osnivač fondacije Otvoreno društvo.

Daljom analizom sponzora ESI se dolazi i do drugih Sorosovih fondacija, ali i Američkog instituta za mir.

Engdal na osnovu navedenog zaključuje da je „plan Merkelove“ zapravo Sorosov plan.

Prema navodima milijardera Sorosa, Evropa svake godine primi između 300.000 i 500.000 azilanata, na šta potroši oko 30 milijardi dolara.

„Trideset milijardi dolara možda zvuči kao ogromna suma, ali nije kada se pogleda iz prave perspektive. Moramo uzeti u obzir da bi EU izbeglička kriza koštala još više ukoliko ne bi mogla da obezbedi ovaj novac“, upozorio je Soros.

Engdal veruje da se iza Sorosovog plana krije nešto mnogo opakije i da je njegov krajnji cilj „uništenje društvenog jezgra evropske civilizacije“.

Bilo kako bilo, plan koji je sastavio ESI samo dokazuje da SAD i NATO kontrolišu Evropu sa druge strane Atlantika.

Webtribune.rs[adsenseyu5][adsenseyu5]