EVROPA I AMERIKA U TEŠKOM ŠOKU: Kina zapanjila svet – PROIZVODNJU PREMEŠTA U RUSIJU – OVO SE DOGAĐA …

putin2

Mala i srednja preduzeća u Kini, pod pritiskom trgovinskog rata sa Sjedinjenim Državama, spremaju prenošenje proizvodnje u Rusiju.

Generalni sekretar Međunarodne asocijacije za razvoj Kine (CODA) Hi Dženvej je u intervjuu pred Međunarodnim ekonomskim forumom u Sankt Peterburgu (SPIEF), otkrio ovu mogućnost.

Trgovina između Kine i SAD uglavnom zavisi od malih i srednjih preduzeća, dok kinesku  bilateralnu trgovinu sa Rusijom čine velika preduzeća u državnom vlasništvu, rekao je on.

“Međutim, mnoge kineske male i srednje izvozno orijentisane kompanije sada se suočavaju sa poteškoćama. SAD su već povećale svoje poreze na kineske proizvode sa 10 na 25 odsto, što je jednako okončanju saradnje. Ove kompanije bi mogle da povećaju cene proizvoda za 25 odsto, što je malo verovatno “, rekao je on.

Kineske kompanije se u ovim teškim uslovima bore da održe svoje poslovanje.

„Trebalo bi da razmotre prebacivanje proizvodnje u Rusiju“, rekao je on, dodajući da se „kineski proizvodi, proizvedeni u Rusiji, mogu prodavati u Sjedinjenim Državama, pa čak i u Evropi.

Trenutna stopa razmene između Kine i SAD se u poslednje vreme pogoršava. Vašington je povećao stope sa 10 na 25 odsto kineskog uvoza, ukupno oko 200 milijardi dolara. Američki predsednik Donald Tramp takođe je naložio početak procesa podizanja carina na sav preostali uvoz iz Kine, koji se procenjuje na oko 300 milijardi dolara.

Kao odgovor, Peking je u subotu podigao vrednost 60 milijardi dolara u američkom uvozu.

U međuvremenu, trgovina između Rusije i Kine je u prošloj godini zabeležila istorijski rast od oko 25 odsto na 108 milijardi dolara, premašivši sve prognoze. Prema rečima ruskog predsednika Vladimira Putina, Kina jeste i biće glavni trgovinski partner Rusije. On je nedavno izjavio da dve zemlje uživaju najbolje komercijalne i ekonomske veze svih vremena.

U međuvremenu, kinesko Ministarstvo obrazovanja je u ponedeljak objavilo zvanično upozorenje studentima koji studiraju u Sjedinjenim Državama. Upozorenje o potrebi da se bude spremno za odbijanje viza ili ograničenje njenog trajanja.

„Već neko vreme, pojedini kineski studenti koji studiraju u Sjedinjenim Državama suočavaju se sa viznim ograničenjima. Period viza se povećao, sa povećanjem trajanja i broja odbijanja, ministarstvo upozorava brojne studente i akademike na procenu rizika, preduzimanje mera opreza i sprovođenje odgovarajuće obuke “, navodi se u saopštenju ministarstva.

Napetosti između Pekinga i Vašingtona, uključujući i humanitarnu sferu, su u porastu  poslednjih nedelja, usred trgovinskog rata koji besni skoro godinu dana.

Najnoviji krug američko-kineskih trgovinskih razgovora okončan je sredinom maja bez napretka. Sjedinjene Države su tvrdile da je Peking prekršio dogovorene obaveze i ubrzano povećao poreze sa 10 na 25 odsto na uvoz vredan 200 milijardi dolara završava analizu fort-russ.com.

Webtribune.rs