EU upala u rupu koju je spremala za Rusiju – Makron ide da moli Bajdena za milost

Zakon o smanjenju inflacije koji preduzećima u SAD omogućava subvencije i čini evropsku industriju manje konkurentnom biće glavna tema razgovora, ukazuju izvori

Francuski predsednik Emanuel Makron sastaće se sledeće nedelje sa svojim američkim kolegom Džozefom Bajdenom, kada će sa predsednikom SAD razgovarati o nizu ekonomskih pitanja.

Sastanak dva zapadna lidera trebalo bi da predstavlja znak jedinstva Francuske i Amerike u suprotstavljanju Rusiji i Kini, dok pukotine u trgovinskim odnosima te dve zapadne zemlje prete da budu produbljene odgovorima SAD na ekonomsku, odnosno energetsku krizu.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Glavna tema razgovora biće američki Zakon o smanjenju inflacije (IRA), prenosi Rojters.

Evropljani upozoravaju da bi ogroman paket subvencija namenjen američkim proizvođačima mogao zadati smrtonosni udarac evropskim industrijama, koje su već ugrožene zbog rasta cena gasa i nafte prouzrokovanog sankcijama koje je EU nametnula Moskvi zbog pokretanja vojne operacije u Ukrajini.

Makron će pokušati da ubedi SAD da dodatno slabljenje evropskih kompanija nije u njihovom interesu, u trenutku kada se Zapad susreće sa ozbiljnom ekonomskom konkurencijom iz Kine, navodi anonimni francuski diplomata.

„Makron će reći da Kina očigledno predstavlja izazov i da mi možemo pomoći drugima u EU da se osveste po tom pitanju. Ali ne možete od nas tražiti da pomognemo pri suprotstavljanju Kini dok nas sputavate IRA-om“, dodao je on.

Makron će takođe pokrenuti pitanja energetike, uključujući tu i moguću saradnju na planu nuklearne energije, ali i visoke cene po kojima SAD prodaje gas u EU, dodaje Rojters.

Francuska kompanija „EDF“ angažovala je stotine američkih stručnjaka koji će pomoći pri restauraciji francuskih nuklearnih elektrana.

Francuski naftni gigant „Total enerdžis“ poseduje veliki terminal za tečni prirodni gas u Meksičkom zalivu. Makron je prethodno najavio da će pitanje cena gasa pokrenuti direktno sa Bajdenom.

„SAD proizvode jeftin gas, ali nam ga prodaju po visokoj ceni, i povrh toga imaju ogromne subvencije u nekim sektorima koje naše projekte čine nekonkurentnim“, izjavio je Makron početkom novembra.

„Mislim da je to nije fer i otići ću u Vašington u duhu prijateljstva krajem meseca… da se jednostavno založim za jednake uslove“, dodao je on.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

(rt)