Erdogan: Pojma nemate kako treba s Putnom

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan kritikovao je u ponedeljak svoje zapadne kolege zbog pogrešnog stava prema ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

On je dao i primer – to što on uspeva da sarađuje sa Moskvom na pitanjima koja se kreću od sirijskog mirovnog procesa do prošlonedeljnog sporazuma o izvozu ukrajinskog žita preko Crnomorske luke.

„Znate kakav je stav zapadnih političara prema Putinu. Stav koji mu pokažete je stav koji ćete dobiti zauzvrat“, rekao je on za državnu televiziju TRT tokom dugog intervjua u ponedeljak uveče, nazvavši to „nedoličnom politikom“, prenose Novosti.

Turska je takođe bila domaćin prvih razgovora između Ukrajine i Rusije u prvim danima sukoba, pre nego što je proces prekinut – navodno na nagovor pojedinih zapadnih lidera.

„Odlučni smo da ovaj sporazum sprovedemo u praksu“, rekao je Erdogan o sporazumu o žitu, istakavši da će to u velikoj meri pomoći da se ublaži pretnja globalne krize hrane. On je pozvao i Rusiju i Ukrajinu da se pridržavaju onoga što su potpisali u Istanbulu.

U sukobu između Rusije i Ukrajine, Ankara ne smatra ni jednu stranu neprijateljem, rekao je Erdogan. Turska nije uvela sankcije Rusiji, ali se protivila vojnoj operaciji Moskve u Ukrajini i prodala Kijevu borbene dronove kao što je Bajraktar ​​TB-2.

Što se tiče odnosa sa Rusijom, Erdogan je rekao da se Turska fokusira na pitanja od „zajedničke koristi“, kao što je mirovni proces za susednu Siriju. U okviru inicijative „Astana tri“, turski lider se ranije ovog meseca u Teheranu sastao sa Putinom i iranskim predsednikom Ebrahimom Raisijem. Tom prilikom je ceo svet gledao je kako Putin čeka Erdogana u prostoriji punoj novinara.

Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti naše najbolje vesti kao i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama zbog specifičnog sadržaja

Naš Telegram kanal – https://t.me/webtribune

(novosti.rs)