Naslovnica SPEKTAR Ekspert: Posle severnokorejskog Putin je spremio još jedan bitan projekat koji će...

Ekspert: Posle severnokorejskog Putin je spremio još jedan bitan projekat koji će uznemiriti SAD

Putinova poseta Vijetnamu treba da se posmatra kroz prizmu istočnog fronta novog hladnog rata.

Međutim, ne radi se o tome da se Vijetnam pridruži rusko-kinesko-korejskom frontu, već da se izbegne priključenje Vijetnama konstrukcijama koje Amerikanci stvaraju protiv Kine i Rusije.

O tome je u intervjuu za izdanje Ukraina.ru govorio rukovodilac ekspertskog saveta „Rusko-kineskog komiteta prijateljstva, mira i saradnje“ Jurij Tavrovski.

Predsednik Rusije Vladimir Putin i lider KNDR Kim Džong Un potpisali su u Pjongjangu Sporazum o sveobuhvatnoj saradnji između zemalja. Prema rečima ruskog predsednika, dokument predviđa pružanje vojne pomoći u slučaju agresije protiv jednog od učesnika.

Jurije Vadimoviču, dokle će se ta pomoć prostirati? Hoće li ovaj sporazum otvoriti put severnokorejskim dobrovoljcima na front specijalne vojne operacije, o čemu ste govorili u nedavno intervjuu?

Ne isključujem tu mogućnost, to bi bilo sasvim logično kao produžetak rusko-korejske borbene saradnje i u kontekstu trenutne situacije. Upravo u Koreji prolazi istočni front hladnog rata, dok je zapadni front u Ukrajini.

Amerikanci imaju prilično ratoborne agresivne namere, koje su pokazali tokom predsedništva Trampa, kada su tri grupe nosača aviona, pošto nosače aviona uvek prate raketne krstarice i podmornice, krenule ka Severnoj Koreji, imitirajući napad ili se stvarno spremajući da ga izvedu.

Amerikanci imaju planove u vezi sa našim Dalekim istokom, pa odredba Sporazuma o uzajamnoj pomoći nije papirnati tigar, već stvarna opcija. Ta saradnja može imati različite oblike. I ne nužno samo na istočnom frontu, gde se naši interesi direktno susreću.

Sve ovo može se dešavati i na zapadnom frontu, ako smo već saveznici, možemo pomagati jedni drugima na različite načine. Što se tiče korišćenja korejskih vojnika-dobrovoljaca, to je vrlo osetljivo pitanje, verovatno se neće javno razmatrati. Ali put ka tome postaje sve kraći.

Da li će strahovi koje zapadni mediji prenose o isporuci tona severnokorejske municije za rusku vojsku sada naći svoje stvarno ostvarenje na potpuno zakonitim osnovama?

Bez sumnje, to je verovatno jedan od stvarnih oblika saradnje koji nije bio formalizovan. KNDR zaista postaje punopravni učesnik istočnog fronta. I Kinezi su bili unapred informisani o ovom sporazumu.

Rusko-korejski odnosi ne štete Kini, već naprotiv, jačaju našu saradnju u ovom regionu i suprotstavljaju se različitim koalicijama. To je američko-južnokorejsko-japanski trougao, AUKUS, i američko-japansko-filipinski trougao.

Tako da Kinezi posmatraju ovaj događaj u širem kontekstu situacije u azijsko-pacifičkom regionu i Istočnokineskom moru. Kinezi imaju svoje brige u vezi sa Japanom, SAD, pa i Južnom Korejom, gde će biti raspoređene američke rakete srednjeg dometa.

Potpisivanje Sporazuma je veoma važan i zanimljiv događaj, o čijim detaljima ćemo saznavati postepeno. Neće sve o čemu su Putin i Kim Džong Un razgovarali biti zapisano na papiru. A biće i ozbiljnih dogovora između lidera dve nuklearne sile.

Hoće li takvi dogovori biti postignuti sa Vijetnamom, gde će se naš predsednik uputiti u sledeću posetu?

Putovanje u Vijetnam takođe treba posmatrati kroz prizmu istočnog fronta. Ali tamo je drugačija situacija. Ne radi se o tome da se Vijetnam pridruži rusko-kinesko-korejskom frontu, već da se izbegne priključenje Vijetnama konstrukcijama koje Amerikanci stvaraju protiv Kine i Rusije.

Amerikanci sada igraju istu igru na Vijetnam kao što su nekada na Kinu, kada je Kina prešla na stranu Zapada, ušla u antihegemonistički front i suprotstavila se SSSR-u. I 40 godina je ostala u tom frontu, dobijajući za to veliku trgovinsku, ekonomsku i tehnološku pomoć.

To je bila strategija kontaktnog uključivanja, kada se Zapad nadao da će promeniti komunistički režim u Kini. Ista strategija se primenjuje na Vijetnam. Ali Vijetnamci, kao i Kinezi, će jedno vreme koristiti američku pomoć, ali potom će nacionalni interesi prevagnuti i Vijetnam će zauzeti sve nezavisniji stav.

Ali već sada Vijetnam neće dozvoliti da bude uvučen u antikineske i antiruske sporazume. Putinova poseta jača nezavisnost Vijetnama i rusko-vijetnamske odnose.

Istovremeno, ovo pomaže Kini da spreči stvaranje Anti-Kine na svojim granicama. Kako je Ukrajina postala Anti-Rusija, Amerikanci bi želeli da Vijetnam bude Anti-Kina. Opet, postoje tradicije kinesko-vijetnamskih ratova iz srednjeg veka, graničnog sukoba 1979. godine, pa Amerikanci igraju na tu kartu. Putinova poseta će odigrati veliku ulogu u smanjenju napetosti u ovom delu sveta.

Sada, nakon što je tajvanska karta izgubila svoju aktuelnost kao rezultat neuspešnih američkih izbora, SAD se klade na stvaranje novih žarišta napetosti na Filipinima i u Južnokineskom moru, gde postoje granični sporovi između Kine i Vijetnama.

Za SAD bi bilo idealno da u regionu Paraselskih ostrva nastane sukob, poželjno oružani. Tada bi Amerikanci mogli da love u mutnoj vodi. Da se to ne bi dogodilo, potrebni su kontakti poput Putinove posete Hanoju.

Prevod i adaptacija Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social