Naslovnica SPEKTAR Dok je Putin držao govor na paradi, Zelenski je primio neočekivanog gosta...

Dok je Putin držao govor na paradi, Zelenski je primio neočekivanog gosta u Kijevu

U Rusiji se održava vojna parada, a u ovo vreme predsednik Evropske komisije je neočekivano posetio Kijev, pišu autori kineskog izdanja Sohu.

Kineski analitičari podsećaju da je 9. maja predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen doputovala u Kijev da se sastane sa Vladimirom Zelenskim. Autori Sohua su sigurni da nema sumnje da je Fon der Lajen namerno odabrala baš ovaj dan za svoj neočekivani put u Ukrajinu.

„Ovaj dan je veliki praznik Velike pobede u Rusiji. Zelenski je takođe predložio da se preimenuje u „Dan Evrope“. I dok je Putin držao govor na paradi na Crvenom trgu, fon der Lajen je došla u Kijev da proslavi novi praznik i inspiriše Zelenskog“, piše Sohu.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Autori kineskog izdanja smatraju da je, dolaskom u Ukrajinu, predsednica Evropske komisije imala nekoliko ciljeva. Kao što je već pomenuto, time je ohrabrila šefa kijevskog režima da preimenuje praznik, a takođe je nameravala da pokaže prezir prema vrednostima o kojima je ruski predsednik govorio na Paradi pobede. Osim toga, poseta fon der Lajen bila je signal Zelenskom da nastavi borbu protiv Rusije.

Međutim, prema mišljenju analitičara iz Kine, ukrajinski lider je pogrešio što se toliko obradovao dolasku evropske dame. Verovatno je računica Zelenskog bila sledeća: Pošto Ukrajina sada slavi „Dan Evrope“, a na praznik je stigla i sama predsedavajuća EK, to može značiti da će ulazak Ukrajine u Evropsku uniju biti odobren svakog dana. Ali u stvari, fon der Lajen nema autoritet, ona nema stvarnu moć.

[adsenseyu1]

„Šta god da fon der Lajen kaže Zelenskom, to ne može da promeni činjenicu da je ona u Kijev u stavri došla praznih ruku. Takozvani predsednik Evropske komisije je zapravo samo znak“, kaže se u članku.

Autori Sohua naglašavaju da fon der Lajen ne može da obezbedi Zelenskom oružje i municiju, niti da pomogne Ukrajini da uđe u NATO, pa čak ni da dozvoli EU da prihvati Ukrajinu. Sve što može je da podrži Zelenskog rečima.

Još je ironično da se, prema nekim izveštajima, fon der Lajen aktivno sprema da se kandiduje za mesto generalnog sekretara NATO. I ona može da iskoristi svoj put u Kijev za svoje ciljeve: Na primer, da pokaže Sjedinjenim Državama sopstvenu hrabrost i privrženost idejama NATO-a.

Drugim rečima, moguće je da je fon der Lajen otišla u Kijev da napravi predstavu za svoju ličnu političku budućnost. Ali u isto vreme, naravno, nema govora o tome da ona obećava Zelenskom ubrzani ulazak u Severnoatlantski savez ili nešto slično. Dakle, njeno putovanje nije imalo značajnijeg efekta.


Webtribune.rs

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

[adsenseyu4]