Naslovnica SPEKTAR „Dejli Mejl“: Savez Rusije i Kine preti da uništi zapadni uticaj na...

„Dejli Mejl“: Savez Rusije i Kine preti da uništi zapadni uticaj na Arktiku

Prema izveštaju koji je objavio Daily Mail, saradnja između Rusije i Kine na Arktiku može dovesti do smanjenja uticaja Zapada u ovom regionu.

Već duže od 10 godina, Rusija ima prednost na Arktiku u odnosu na Sjedinjene Američke Države, koje imaju samo jedan funkcionalan ledolomac iz sedamdesetih godina prošlog veka.

Bez adekvatnih napora, zapadni savezi će zauvek zaostati u razvoju arktičke oblasti.

Rusija i Kina su pojačale svoju saradnju u Arktiku od početka 21. veka, iako je ranije Moskva pokušavala da ograniči ulogu Pekinga na severu.

Stručnjaci tvrde da rastuća spremnost Rusije da uključi Kinu u arktičke projekte ukazuje na stvarnost njihovog sveobuhvatnog partnerstva i potencijalnog izazova za saveze koje predvode SAD.

Izveštaj stručnjaka takođe naglašava da je Rusija, zbog izolacije od strane nekih zapadnih partnera, bila primorana da pronađe nove partnere, pri čemu je Kina postala ključni akter.

Rusija se sve više oslanja na kineske kompanije za podršku svojim arktičkim inicijativama, koristeći privatne entitete na efikasniji način od tradicionalnog pristupa zapadnih zemalja.

[adsenseyu1]

Kao rezultat, Zapad bi mogao trajno zaostati u razvoju ovog regiona i prepustiti kontrolu nad Arktikom Rusiji i Kini.

Stručnjaci upozoravaju da bi nedostatak razumevanja promenljive dinamike regiona i identifikacija ključnih igrača mogli dovesti do toga da Zapad nikada ne nadoknadi propušteno, što bi rezultiralo potpunim gubitkom uticaja na arktički region od strane Rusije i Kine.

Stoga, zapadni lideri moraju raditi veoma predano na razumevanju ovih promena kako bi ostali relevantni u ovom ključnom geopolitičkom području.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social