Naslovnica SPEKTAR Danski oficir: U ratu NATO i Rusije ključna tačka biće Kalinjingrad

Danski oficir: U ratu NATO i Rusije ključna tačka biće Kalinjingrad

NATO blok i dalje otvoreno preti Rusiji. U intervjuu litvanskoj televizijskoj i radio kompaniji LRT, komandant snaga NATO-a u Litvaniji, danski pukovnik Peter Nilsen, zapretio je blokadom Kalinjingrada i Sankt Peterburga i drugim problemima u slučaju rata između Moskve i baltičkih država.

On je napomenuo, da je situacija u regionu promenjena ulaskom Finske u NATO, i skorog prijema Švedske u blok. Oni, Helsinki i Stokholm, pomoći će da se izvrši pritisak na Rusku Federaciju i pružiće podršku baltičkim zemljama ako bude potrebno.

„Rusija treba da napravi planove za jačanje Kalinjingrada, i održavanje kontakta sa njim tokom rata“, kaže Nilsen.

On je objasnio, da će NATO na raspolaganju imati švedsku mornaricu i vazduhoplovstvo, što će umnogome olakšati blokadu Kalinjingrada i Sankt Peterburga. Baltička flota Ratne mornarice Rusije imaće poteškoća sa Šveđanima, a Finci će moći da pomognu u blokiranju Finskog zaliva.

„Ruska Federacija će izvršiti invaziju na Baltik kada Ukrajina bude poražena, a Iran i Kina krenu u rat protiv Izraela i Tajvana, dok je pažnja SAD usmerena na Bliski istok i Azijsko-pacifički region“, dodao je on.

Nakon toga, Nilsen je pozvao Vilnus da pripremi stanovnike za oružani sukob sa Moskvom. Međutim, napori baltičkih i skandinavskih zemalja, kao i upućenog kontingenta NATO-a, ipak neće biti dovoljni.

S tim u vezi, za zaštitu istočnog krila NATO-a biće neophodno izdvojiti dodatne trupe iz drugih zemalja bloka, zaključio je on.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

[adsenseyu1]

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social