Da li je general živ: Otkrivena prevara – Na poslednjem snimku je dvojnik Zalužnog – VIDEO

Na video snimku koji je objavila Ukrajina, a koji traje samo nekoliko sekundi, vidi se Zalužni kako sedi za svojim stolom, maše snimatelju i ćaska, ali nema zvuka. Neki kažu da je u pitanju dvojnik ukrajinskog generala.

General Valerij Zalužni, glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine i član Saveta za nacionalnu bezbednost misteriozno je nestao pre nekoliko nedelja, a sada se izgleda ponovo pojavio, ako je verovati kratkom video snimku koji je objavila ukrajinska vlada, piše „Ejža tajms“.

Bilo je mnogo glasina o Zalužnom: prvo da je poginuo na sastanku u komandnom centru negde u istočnoj Ukrajini, zajedno sa nekoliko drugih visokih ukrajinskih oficira. Zatim se pojavila informacija da je u stvari teško ranjen u istom komandnom centru, koji je pogodila ruska raketa Iskander. Govorilo se i da je Zalužni preživeo eksploziju, ali da mu je potrebno više operacija i da, čak iako se oporavi, nikada više neće moći da komanduje ukrajinskom vojskom.

Otvorite Telegram da primate izbor naših najboljih vesti

Ukrajina planira veliku ofanzivu koja će „uskoro“ biti pokrenuta. Američka državna podsekretarka Viktorija Nuland kaže da su SAD sarađivale sa Ukrajinom na planovima i operacijama za predstojeću ofanzivu, što stavlja dodatni pritisak na Zelenskog da je izvede.

Nervoza Zelenskog

Ukrajinski predsednik je oklevao, iako je organizovano 12 brigada, od kojih je devet opremljeno američkim i evropskim naoružanjem, uključujući tenkove „leopard“.

Mnogi analitičari smatraju da Rusi znatno nadmašuju ukrajinske snage, da imaju dobru opremu i mnoge druge prednosti. Najoptimističnija procena je da bi Ukrajinci mogli da ostvare neke skromne dobitke, ali uz veliku cenu. Ove procene pomažu da se objasni nervoza Zelenskog, navodi se u tekstu.

Postoje i druge glasine koje ukazuju na borbu između vojnih i civilnih lidera u Ukrajini. Navodi se da je ta borba buknula zbog teških gubitaka, koje je nedavno doživela ukrajinska vojska, skoro potpunog iscrpljivanja ukrajinskih vazdušnih snaga i poniženja ukrajinske protivvazdušne odbrane.

Najviše podela izaziva ono što se dogodilo u Bahmutu. Uprkos svoj propagandi, Bahmut je bio veliki poraz za Ukrajinu, jer je uključila toliko vojnika u borbu i pretrpela ogromne gubitke.

Ukrajinska vojska bila je protiv pokušaja da se zadrži Bahmut, mesto koje su obe strane nazvale „mlin za mlevenje mesa“. Zelenski je bio glavni zagovornik bitke u Bahmutu i za rotaciju trupa u i iz grada. Izveštaji kažu da je Ukrajina rotirala trupe šest ili sedam puta, a jedinice koje su tamo poslate imale su velike gubitke.

Mnogi ukrajinski vojnici u Bahmutu nosili su zelene trake (neki su nosili zelene i na šlemovima) što je značilo da su novi regruti, a mnogi su bili loše obučeni. U 12 brigada koje će biti korišćene u predstojećoj ofanzivi takođe ima mnogo njih sa zelenim trakama, što nije dobar način za pokretanje velike operacije. Ukrajina nema dovoljno obučenih ljudi.

Gde je Zalužni?

Cela priča vodi do Zalužnog, koji se smatra prvorazrednim komandantom, izuzetno pametnim i sposobnim, kome se dive njegove trupe. Ali gde je on?

Jutjub kanal „Militari Samari“, koji je, kako ocenjuje „Ejža tajms“, generalno pouzdan i objektivan izvor ratnih vesti, pregledao je novi snimak Zalužnog i otkrio veliku nepodudarnost, dovodeći u pitanje njegovu autentičnost.

Na video snimku koji je objavila Ukrajina, a koji traje samo nekoliko sekundi, vidi se Zalužni kako sedi za svojim stolom, maše snimatelju i ćaska, ali nema zvuka.

Čudno je i samo mahanje, navodi list, jer je teško setiti se vojnog ili civilnog vođe koji je mahao snimatelju. Osim toga, na ranijem snimku Zalužni ima plave oči, dok su one na poslednjem snimku smeđe boje. Ističe se da postoje i neke razlike na licu, naročito u pogledu nosa.

„Da li je u videu dvojnik Zalužnog?“, pita se pomenuti kanal, podsećajući da živimo u vremenu dezinformacija i veštačke inteligencije.

Sa pitanjima poput onog koje postavlja gorepomenuti Jutjub kanal, moraćemo da sačekamo ubedljive dokaze o Zalužnom, ističe se u tekstu.

Misterija broda „Ivan Kurs“

Oni podsećaju i na slučaj ruskog broda „Ivan Kurs“ koji su napali ukrajinski dronovi. Ukrajinci su napravili snimak prema kome je „Ivan Kurs“ pogođen jednim od dronova i potonuo, dok su Rusi pokazali snimak u kome se brod vraća u luku Sevastopolj, bez pretrpljene štete.

Autor teksta ističe da bi Rusi odmah poslali spasilačke ekipe i avione, ukoliko bi ruski brod bio pogođen dronom, ali, kako kaže, nijedan nije viđen. Navodi se i da je bilo nemoguće da Rusi dobiju svoj snimak broda, da je on zaista potopljen.

Osim toga, brodski top koji se nalazio na brodu „Ivan Kurs“ bio je daljinski kontrolisan, stabilizovan i povezan sa brodskim radarom, a napad na brod je očigledno primećen.

Autor zaključuje da je ukrajinska verzija priče o „Ivanu Kursu“ lažna, kao i video sa Zalužnim.

(RT)

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte