Čovek koji je „podigao“ Novaka: 24 sata sam s njim, znam i kako spava

Jedna od bitnjih karika u timu Novaka Đokovića je fizioterapeut Ulises Badio.

Ovaj 43-godišnji stručnjak, rođen u argentinskom Santa Feu, sa korenima iz Italije, govorio je koliko teško i na koji način radi sa prvim teniserom planete.

Badio kaže da „24 sata“ radi dnevno sa srpskim asom.

„Odgovornost kod tenisera kao što je Đoković je 200%, jer kada dođete do takvog sportiste, u svakom trenutku možete da ga oštetite. Morate da poznajete njegovu anatomiju i svoju profesiju, kao što on poznaje svoje telo. Važno je imati ogromno iskustvo i biti malo više na alternativnom i holističkom nivou. Studirao sam kinesku medicinu dugi niz godina. Ovo moje iskustvo na drugim poljima mu je dobro poslužilo“, počeo je Ulises za španski list AS.

Pratite naše odabrane najbolje vesti na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Kontakt sa Đokovićem je ostvario pre četiri godine kada je Đoković zamolio Badija da ga izleči u trenutku kada je imao puno problema sa laktom. U onim najtežim trenucima krize i serijom loših rezultata…

„On ima veoma specifičnu životnu istoriju, baš kao i ja. Ne znam da li nas je to zbližilo, ali nam je pomoglo da imamo veoma posebnu svakodnevnu osetljivost i da budemo veoma otvoreni kada donosimo odluku ili radimo neku vrstu terapije. To je, u velikoj meri, ono što nas je navelo da dugo sarađujemo“.

Ono što su metode Novakovog fizioterapeuta jeste neka vrsta mešavine fizioterapije i drugih praksi poput meditacije…

„Sve ujedinjujemo u nešto veoma globalno, telo i um, sa duhovnim smislom, ne toliko za religiju, on ima jedno, a ja drugo. Ovo nas čini dvoje veoma duhovnih ljudi koji meditiraju i imaju prostor za učenje. Dugo smo nas dvoje sami i stvaramo vezu bez reči. U stvari, mnogo radim u tišini sa njim“.

Objasnio je i jedan Đokovićev dan na turniru.

„Moram da znam kako će da spava, šta mu je potrebno, da mu pripremim piće sa elektrolitima, šta treba da uzme prethodne noći, njegovu ishranu… Moram da imam svu ovu kontrolu i kada dođe dan utakmice pitam ga kako je on. Sa njim je posao 24 sata. Ne mogu da provedem četiri sata lečeći ga, a zatim da ga vidim tek pre meča. Moram da ga pratim u svakom trenutku, čak i kada sedi, da vidim kakvo je njegovo držanje, ili da znam koliko je vode popio ili koliko je pojeo, ili da li je dugo razgovarao sa osobom preko telefona jer ga svaki sitni detalj može promeniti u meču. To je spoljašnji deo. Кada ga fizički lečim, dolazi deo gde moram da radim na manuelnom nivou sa terapijom kako bi on bio u optimalnoj kondiciji“.

Za Novaka je rekao da je interligentna osoba i veoma duhovna, kao i da imaju dobru vezu, nazvavši je „Jin i Jang“.

„Gleda sve detalje, veoma je osetljiv. I nikad nije zadovoljan. Zato je šampion“, dodao je Ulises.

(b92)