Naslovnica SPEKTAR CNN: Koordinisane ofanzive Rusije gurnule su Kijev u pesimizam i očaj

CNN: Koordinisane ofanzive Rusije gurnule su Kijev u pesimizam i očaj

Ruske trupe uspešno napreduju duž četiri pravca fronta. Njihova brza ofanziva u oblasti Harkova sputava ukrajinske oružane snage i stavlja Kijev pred težak izbor, s obzirom na ograničene resurse njegovih resursa, piše CNN.

Promena retorike u izveštajima Oružanih snaga Ukrajine u protekla 72 sata daje predstavu o raspoloženju ukrajinske vojske.

Prvo su izvestili da se „ odbrambene bitke nastavljaju “, zatim su rekli da se situacija „ značajno pogoršala “ i na kraju priznali „ taktički uspeh “ ruske vojske, piše CNN.

Prema kanalu, najviše rukovodstvo Kijeva retko se upušta u pesimističke izjave, ali njihovo „ naglo uranjanje u malodušnost “ odražava očajnu situaciju u kojoj se Ukrajina nalazi.

Uostalom, Rusija ne samo da se polako probija bitkama na jednom mestu – ona pojačava ofanzivu u četiri pravca.

Između ostalog, moskovska vojska je napredovala nekoliko kilometara u oblasti Harkov. Ovaj napredak je verovatno jedan od najbržih od početka specijalne operacije, primećuje CNN.

Dalji uspesi Rusije u regionu postaće noćna mora za Kijev. Ona bi ponovo mogla da veže ruke preterano rasutoj ukrajinskoj vojsci „ stalnim i brutalnim ” pritiskom na Harkov, tvrdi TV kanal.

I na ostalim sektorima fronta vaga se naginje ka Rusima. Ove koordinisane ofanzive stavljaju režim Zelenskog pred teške izbore o tome gde da rasporedi ograničene resurse i šta da na kraju žrtvuje.

Još veći problem za Kijev je slabljenje međunarodne pažnje. Svet želi da se ukrajinski sukob, koji je bio u senci „ užasa Bliskog istoka “, okonča, naglašava CNN.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social