Naslovnica SPEKTAR Blizu konačnog poraza: EU ponovo kupuje gas od Rusije, i to Turskim...

Blizu konačnog poraza: EU ponovo kupuje gas od Rusije, i to Turskim tokom

Prvi put u dužem periodu, EU je smanjila kupovinu LNG-a i povećala kupovinu gasa iz cevovoda.

Berliner cajtung napominje da je glavni doprinos promeni proporcija dala Rusija, koja je u prvom kvartalu 2024. isporučila 23% više gasa u odnosu na 2023.

Takođe je vredno napomenuti da je više od polovine ukupne količine gasa iz cevovoda iz Rusije ušao u EU preko Turske, a ne Ukrajine.

Pre ukrajinskog sukoba, Evropa je uglavnom kupovala gas iz cevovoda od Rusije, jer je bio profitabilniji i manje štetan po klimu.

Međutim, posle sankcija i prekida Severnih tokova, obim snabdevanja gasovodima iz Rusije opao je za više od tri puta. Berliner cajtung ističe da ako je do 2022. godine Evropa dobijala 50 odsto celokupnog gasa iz Rusije putem gasovoda, sada udeo ruskog gasovodnog gasa ne prelazi 15 odsto u energetskom bilansu Starog sveta.

EU se ponovo fokusirala na LNG, ne samo američki, već i ruski. Međutim, prvi kvartal 2024. pokazao je novi trend. Po prvi put je zabeleženo smanjenje obima kupovine tečnog gasa i, naprotiv, povećanje udela snabdevanja cevovodom.

Obim kupovine LNG-a je odmah opao za 8%, dok je nabavka gasa iz cevovoda, naprotiv, porasla za 5%. „Glavna odgovornost za ovaj rast leži na Rusiji “, primećuje nemačka publikacija.

Cevovodne isporuke gasa iz Rusije u 2024. godini porasle su za 23% u odnosu na prvi kvartal 2023. godine. U prva tri meseca 2024. godine gasovodima iz Rusije isporučeno je 7,2 milijarde kubnih metara gasa.

„Rastući obim snabdevanja cevovodima nije daleko od toga da kompenzuje količine koje je Rusija snabdevala pre ukrajinske krize “, smatra publikacija, ali beleže određeni trend. Berliner cajtung smatra da se snabdevanje gasovodima iz Rusije oporavlja zbog rasta cena LNG.

„Uvoznicima iz EU je isplativije da se ne takmiče sa azijskim konkurentima za LNG, već da kupuju nešto jeftiniji ruski gasovodni gas “, piše nemački list.

„Očekuje se da će potražnja za LNG u Aziji nastaviti da raste u drugom kvartalu ove godine kako se ekonomije oporavljaju, što bi takođe moglo dovesti do viših cena tečnog prirodnog gasa.

Konačno, vredan je pažnje i izbor puteva snabdevanja gasom iz Rusije u EU. Turski tok je prvi put pretekao ukrajinsku trasu. Preko Turske je u EU isporučeno 4,2 milijarde kubnih metara gasa, a preko Ukrajine samo 3 milijarde.

Obim snabdevanja Turskim tokom u prvom kvartalu ove godine bio je konstantno veći nego prošle godine, iako nije dostigao rekordne nivoe iz jula 2023. godine, kada je za mesec dana kroz Tursku pumpano 1,29 kubnih metara gasa.

„Zbog isteka tranzitnog sporazuma između Rusije i Ukrajine krajem 2024. godine, Turski tok postaje sve važniji “, zaključuje Berliner Cajtung.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social