Naslovnica U FOKUSU Borelj: Na severu KiM da budu održani novi izbori — uz bezuslovno...

Borelj: Na severu KiM da budu održani novi izbori — uz bezuslovno učešće Srba

       

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je da novi izbori moraju da budu organizovani u sve četiri opštine na severu Kosova i Metohije, uz bezuslovno učešće Srba.

„Ne mogu NATO snage zauvek da čuvaju gradonačelnike koji imaju podršku dva, tri odsto građana“, poručio je Borelj.

Borelj je, na konferenciji za novinare posle sastanka ministara spoljnih poslova Evropske unije, naveo da je uzrok problema u tome što gradonačelnici nemaju legitimitet i time provociraju demonstrante, dodavši da to nije održivo.

Otvorite Telegram da bez cenzure primate izbor naših najboljih vesti

„To je jasno i strane se slažu oko toga“, rekao je visoki predstavnik EU i pozvao Beograd i Prištinu da implementiraju ono što je dogovoreno.

Borelj je kazao i da se od budućih članica Evropske unije očekuje, kako je naveo, evropsko ponašanje i dodao da će EU nastaviti kontakte sa obe strane.

Visoki predstavnik EU je naglasio da će zemlje članice preduzeti mere, ukoliko to bude bilo potrebno, kako bi podržale dijalog o normalizaciji odnosa.

[adsenseyu1]

Odgovarajući na pitanje novinara o kakvim merama je reč, Borelj je odgovorio da one mogu biti političke i finansijske.

„Zemlje članice i Komisija mogu da razmotre preduzimanje političkih mera i da ograniče političke kontakte“, naveo je Borelj, dodajući da te mere moraju da budu proporcionalne.

Otvorite novu mrežu Truth Social bez cenzure
Pratite tokom 24 sata bez cenzure naše najbolje vesti samo na Vkontakte 

       

[adsenseyu4]