Naslovnica U FOKUSU Blizu haosa: Broj stečajeva i bankrota u Nemačkoj nezaustavljivo raste

Blizu haosa: Broj stečajeva i bankrota u Nemačkoj nezaustavljivo raste

       

U poslednja dva meseca veliki broj kompanija je proglasio stečaj. Najnoviji primer modni lanac Gerry Weber, a pre njega stečajeve su objavili i kompanija Algajer, Weck-Glaser, H&M, Orsay, Primark, Dankwardt (Sebamed), mesara Elbe… I svi su imali finansijske probleme i pad tražnje.

Više od 3.000 ljudi je samo u nekoliko, nekad dobrih kompanija, ostalo bez posla, i to za samo nekoliko poslednjih meseci. Većina ovih kompanija poslovala je godinama u Nemačkoj, a neke čak i decenijama. Ukupno je zatvoreno oko 700 poslovnica širom zemlje.

Recesija nesumnjivo uzima „danak“. S tim u vezi, ekonomisti su više puta izjavljivali da ako ekonomija padne u recesiju to znači i da će određeni broj preduzeća imati problema i da će smanjiti aktivnost. Dalje, to implicira da oni koji nisu profitabilni podnose zahtev za stečaj.

Otvorite Telegram da bez cenzure primate izbor naših najboljih vesti

Bankrot komanije Gerry Weber

Ovaj modni lanac u poslednjem periodu svog poslovanja suočavao se sa velikim finansijskim poteškoćama. Saoopštili su da će zatvoriti 122 od 171 poslovnice, a deo radnika će biti otpušten.

Biće ukinuto 400 radnih mesta. Kako je navedeno, u budućnosti će se kompanija više fokusirati na veleprodaju, kao što je ranije bio slučaj, izjavila je šefica kompanije.

Kompanija se više od godinu dana suočava sa finansijskim problemima, a pre tri godine ovoj kompaniji je već pretio stečaj.

[adsenseyu1]

Bankrot kompanije Algajer

Sud u Gepingenu prema navodima nemačkih medija imenovao je privremenog stečajnog upravnika za kompaniju Algajer. Algajer je inače pre godinu dana preuzela kineska Vestron grupa dok je pre toga porodica bivšeg predsednika upravnog odbora Ditera Hunda bila glavni deoničar.

Kompanija je u novembru saopštila da je ulazak Vestron grupe vratio finansijsku stabilnost, a šta je u međuvremenu pošlo po zlu za sada nije poznato, ono je samo jedan u nizu stečajeva u poslednjih par dana.

Algajer inače ima oko 1.700 zaposlenih širom sveta koje je bankrot šokirao.

Imaju proizvodne pogone i prodajna mesta u Nemačkoj, Španiji, Švedskoj i mnogim drugim zemljama, ali i poslovnice u svim većim industrijskim zemljama sveta. Sedište kompanije je u Uhingenu.

Bankrot Weck-Glaser kompanije

I kultna Nemačka kompanija podnela je zahtev za stečaj, potvrdili su čelnici kompanije za mediji, ali bez konkretnih razloga i detalja. Sedište ove kompanije je u Bonu, gde je takođe pokrenut stečajni postupak. Ova kompanija postoji više od 123 godine na tržištu.

Osim nadaleko poznatih tegli bez navoja proizvodili su stakleni asortiman za trgovinu i gastronomiju. Lokalni mediji navode da je poslovanje u Nemačkoj postalo sve teže. Energetska kriza, pandemija i nedostatak radnika ozbiljno su uticali na nemačku privredu, pa je i Weck-Glaser bio primoran da bankrotira.

Do sada je stečaj proglasilo nekoliko kompanija koje su se bavile prodajom odeće i obuće, ali i prehranom. Takođe se zatvorio niz tradicionalnih prodavnica i robnih kući.

Stručnjaci ne predviđaju ekonomski oporavak nemačke privrade u ovoj godini.

Bankrot H&M kompanije

Lista modnih lanaca koji su morali da podnesu zahtev za stečaj je sve duža. Neki od najsvežijih primera su H&M, Primark, i Orsay, od kojih većina njih radi u Srbiji.

Broj H&M prodavnica u Nemačkoj pada od 2019. Nedavno je objavljena informacija i da su zatvorene poslovnice na 38 lokacija. Nemački mediji navode kako H&M u 2023. godini planira da zatvori još više poslovnica.

Takođe, veliki maloprodajni lanac brze modePrimark najavio je da će ove godine zatvoriti više radnji u Nemačkoj nego što je prvobitno planirano.

Primark je zabeležio veliki pad prodaje u Evropi, a već je zatvorio veliki broj prodavnica, uključujući dve u Nemačkoj. Prema najavama, zatvoriće još četiri. Reč je o prodavnicama u Gelzenkirhenu, Kajzerslauternu, Krefeldu i Frankfurtu. 420 zaposlenih će ostati bez posla.

„Planiramo da optimizujemo naše prodajne prostore u Nemačkoj i revidiramo našu nemačku trgovinsku mrežu. Primarkov cilj je da nemački posao ponovo učini profitabilnim na duži rok“, rekli su rukovodioci Primarka u decembru.

Dankwardt podneo zahtev za stečaj

Kako su ranije objavili nemački mediji još jedan poznati brend ide u stečaj. Dankwardt proizvodi šampone, dezodoranse, kreme za sunčanje za razne robne marke i privatne robne marke. Takođe su proizvodili proizvode za negu poznate marke Sebamed.

Sebapharma je ranije ove godine kupila delove kompanije Dankwardt kako bi osigurala buduću proizvodnju proizvoda Sebamed u Nemačkoj. Još uvek nije jasno kako će se nastaviti proizvodnja Sebamedovih proizvoda, mada postoje uveravanja da zastoja neće biti.

Uprkos finansijskim poteškoćama, stečajni upravnik kaže kako situacija nije nepovoljna, jer Dankwardt ima dosta narudžbina, piše Fenix Magazin.

Poklekla i najstarija mesara

Najstarija mesara u severnom delu Nemačke je podnela zahtev za stečaj. Reč je o mesari Rohrs koja je deo Jorka od 1709. Jork je gradić na levoj obali Elbe, u blizini Hamburga.

„Naša porodična mesara radi više od 300 godina. Mesara Rohrs deo je Jorka od 1709. U Altes Landu i šire, poznati smo po širokoj paleti proizvoda, svežini, čistoći, kvalitetu i usluga“, stoji na internetskoj stranici stranici mesare Rohrs.

U prvom kvartalu pad proizvodnje 0,3 odsto

Nemačka ekonomija je u prvom kvartalu 2023. godine pala za 0,3 odsto u odnosu na prethodni kvartal, saopštio je danas nemački Savezni zavod za statistiku Destatis.

Nemački BDP je u poslednjem kvartalu 2022. godine pao za 0,5 odsto u odnosu na treći kvartal te godine, a negativan privredni rast u dva uzastopna kvartala je za mnoge ekonomiste znak recesije. Pad je istovremeno značajno viši u odnosu na tržišna očekivanja.

Generalno u Nemačkoj je došlo do pada potrošnje, a samim tim to je udar i na proizvodnju i na privredu. Praktično, slabljenje ekonomije koči pad privatne potrošnje, pošto su nemačka domaćinstva izdvajala manje za hranu, piće, odeću i obuću, kao i nameštaj, a u ovom segmentu je zabeležen pad od 1,2 odsto u odnosu na prethodni kvartal.

(Blic)

Otvorite novu mrežu Truth Social bez cenzure
Pratite tokom 24 sata bez cenzure naše najbolje vesti samo na Vkontakte 

       

[adsenseyu4]