Bajden: Preliminarne informacije pokazuju da pala raketa nije došla iz Rusije

Preliminarni podaci isključuju mogućnost da je raketa koja je pala u Poljskoj lansirana iz Rusije, rekao je američki predsednik Džo Bajden.

„Prema preliminarnim informacijama, to je opovrgnuto. Ne želim to da kažem do potpunog završetka istrage, ali je malo verovatno, u smislu putanje, da je pokrenuta iz Rusije. Ali videćemo“, rekao je on novinarima na Baliju nakon sastanka sa svetskim liderima.

Bajden je dodao da namerava da sazna tačne okolnosti raketnog incidenta u Poljskoj i da potom odluči koje korake da preduzme. On je takođe rekao da su lideri NATO-a i G7 tokom sastanka razgovarali o raketnom incidentu u Poljskoj i dogovorili da pomognu Varšavi u istrazi.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Ranije je poljski predsednik Andžej Duda rekao da Varšava nema tačne informacije čije su rakete pale na teritoriju zemlje. Ova izjava je u suprotnosti sa tvrdnjom poljskog ministarstva spoljnih poslova, koje je ranije navelo da je na teritoriju zemlje pala raketa „ruske proizvodnje“ i pozvalo je u vezi sa tim ruskog ambasadora u Varšavi Sergeja Andrejeva.

Poljski mediji su 15. novembra izvestili o navodnom padu dve rakete na teritoriju Poljske – u Lublinskom vojvodstvu na granici sa Ukrajinom kojom prilikom su dve osobe poginule.

Prema ruskom ministarstvu odbrane , nisu izvršeni nikakvi udari na ciljeve u blizini ukrajinsko-poljske državne granice, a objavljene fotografije nekih krhotina nemaju nikakve veze sa ruskim oružjem.

Sve izjave poljskih medija o navodnom padu „ruskih“ projektila su namerna provokacija u cilju eskalacije situacije.

Kako je za RIA Novosti rekao vojni ekspert Aleksej Leonkov, ruske krstareće rakete nisu mogle da uđu u Poljsku, ali bi tamo mogle da lete nenormalno ispaljene ukrajinske rakete S-300, takvih primera je već bilo i ranije, uključujući i obaranje od strane Ukrajine sopstvenih protivvazdušnih raketa na stambene zgrade.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je u razgovoru sa poljskim predsednikom Andžejom Dudom o potrebi da se „utvrde sve činjenice” incidenta na poljskoj teritoriji.

Pentagon je takođe pozvao da se istraga rukovodi samo činjenicama i odbio je da razgovara o primenljivosti člana 5 Povelje NATO-a , koji kaže da će se oružani napad na jednu ili više zemalja alijanse u Evropi ili Severnoj Americi smatrati napadom na njih u celini.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Webtribune.rs