Arheolozi iskopali dokaze o neobično naprednoj tehnologiji ispod drevne “piramide“ na grčkom ostrvu Keros (VIDEO)

grcka ostrvo

Arheolozi koji iskopavaju drevne strukture poput piramida na grčkom ostrvu Keros, pronašli su dokaze da su njihovi stvaraoci bili mnogo sofisticiraniji nego što se ranije mislilo.

Graditelji naselja Daskalio su izrezbarili zemlju u stepenaste terase, i dodali otprilike 1.000 tona belog kamena kako bi to izgledalo kao ogromna, sjajna, stepenasta piramida. Taj kamen je prevežen sa udaljenosti od 10 kilometara.

Novo istraživanje na lokaciji staroj 4.000 godina je otrkrilo niz impresivnih karakteristika, uključujući kompleksnu seriju odvodnih tunela, i metalni rad koji je za to vreme bio “neobično sofisticiran“.

VIDEO:

https://youtu.be/hYlaQn7LUjM?t=1

Dokazi o metalnom radu su prvo otkriveni na ovoj lokaciji pre 10 godina, a istraživači su kasnije pronašli radionice i srodne predmete.

Arheolozi nisu bili svesni da je drevna civilizacija koja je naseljavala ovo mesto bila sposobna za ovakve inženjeringe, i nastavljaju svoje istraživanje kako bi saznali više o tome ko je tu živeo.

Dr Majkl Bojd sa Univerziteta Kembridž, jedan od direktora iskopavanja, kaže da je jasno da je ova lokacija bila glavna tačka za napore ka metalurgiji i drugom veštom radu.

“U vreme kada je pristup sirovinama i veštinama bio veoma ograničen, čini se da je stručnost za obradu metala u Daskaliu bila veoma prisutna“, rekao je on u saopštenju.

“Ono što ovde vidimo sa obradom metala i drugim načinima jeste početak urbanizacije, što znači uvlačenje udaljenih zajednica u mreže koje su usmerene ka ovoj lokaciji.“

Daskalio je ranije bio poznat po otkriću više hiljada polomljenih mermernih figura, koje datiraju od pre 4.500 godina, za koje se smatra da su bile korišćene u ritualnim aktivnostima.

Webtribune.rs