Naslovnica SPEKTAR SAD U ŠOKU-OTKRILI RUSKO TAJNO ORUŽJE NEZAMISLIVE MOĆI: Rusija ima torpedo koje...

SAD U ŠOKU-OTKRILI RUSKO TAJNO ORUŽJE NEZAMISLIVE MOĆI: Rusija ima torpedo koje je dva puta jači od najveće nuklearke koje je IKADA DETONIRANA

fdshewuk782hsda

Ključni dokument američkog nuklearnog oružja potvrđuje da je Rusija razvila najmoćnije nuklearno oružje. Procurela kopija Pentagonove „Revizije“ nuklearnog naoružanja navodi da je Rusija razvila “novi interkontinentalni, nuklearni podvodni autonomni torpedo“.

Postojanje ovog oružja, u Americi poznatog kao „Kanjon“, a u Rusiji kao “Pomorski višenamenski sistem Status-6“, je prvobitno „procurelo“ na ruskoj televiziji u novembru 2015. godine. Test koji je uključivao podmornicu „Sarov klase“, procureo je u decembru 2016. godine. U izveštaju Revizije nuklearnog naoružanja, iz januara 2018. godine, navodi se ovo oružje kao deo ruskog podvodnog nuklearnog arsenala.

[adsenseyu1]

„Kanjon“ je, navodno, autonomno podvodno vozilo veoma dugog dometa, do 10.000 kilometara, maksimalnom dubinom od 1.000 metara, i brzinom od 100 čvorova, navodi se u tvrdnjama u procurelim ruskim dokumentima.

Ali ono što „Kanjon“ zaista čini noćnom morom jeste nosivost torpeda- termonuklearno oružje od 100 megatona. Poređenja radi, atomska bomba koja je bačena na Hirošimu je imala 16 kilotona, ili ekvivalent 16.000 tona TNT-a. „Kanjonova“ nuklearka bi bila ekvivalentna 100.000.000 tona TNT-a. To je dvostruko jače od „Car bombe“, najmoćnijeg termonuklearnog oružja koje je ikada testirano. Bačena na Njujork, bomba od 100 mega tona bi ubila 8 miliona ljudi i ranila još 6 miliona.

Status-6-

Kanjon je dizajniran da napadne obalna područja, uništavajući gradove, pomorske baze i luke. Ova mega-bomba bi takođe proizvela veštački cunami koji bi uzburkao kopno, šireći radioaktivnu kontaminaciju sa nadolazećom vodom.

[adsenseyu4]

Da bi stvari bile gore, postoje izveštaji o tome da je bojeva glava “zasićena“ radioaktivnim izotopom „Kobalt-60“. Kontaminirana područja bi bila nedostupna za čovečanstvo narednih 100 godina.

Kanjon je dizajniran da se približi američkim odbranama balističkih raketa, prvenstveno kopnenim presretačkim raketama na Aljasci i u Kaliforniji. Iako su ove rakete namenjene da se suprotstave malom broju interkontinentalnih balističkih raketa od buntovničkih zemalja kao što su Iran i Severna Koreja, Rusija želi da jasno stavi do znanja da bi i dalje mogla da prodre kroz američke odbrane, čak i ako bi one bile spremne da se suoče sa većim, moćnijim nuklearnim arsenalom.

https://youtu.be/bsxrkNGuMGI

„Kanjonov“ domet i nosivost, ga čine mnogo većim od postojećih torpeda. Prema rečima stručnjaka za podmornice, H. I. Suton-a, Kanjon je širok 1,70 metara i dugačak 24 metra, što ga čini duplo većim od balističke rakete „Bulava“ koja se lansira sa podmornice. Suton takođe veruje da je ovaj torpedo nuklearni.

Ruska mornarica testira „Kanjon“ sa podmornice ruske mornarice klase „Sarov“. Jedinstveni „Sarov“ nema sopstvene torpedne cevi, već umesto toga nosi autonomno podvodno vozilo sa nuklearnim oružjem, koje je prikačeno sa spoljne strane.

Webtribune.rs

[adsenseyu1][adsenseyu5][adsenseyu5]