ANALITIČAR: Podrška borbi Rusije sa dolarom neočekivano je došla sa opasnog mesta iz same Amerike

Borbu Rusije protiv dominacije dolara podržao je neočekivani saveznik. Važno je napomenuti da on radi u Sjedinjenim Državama. Ovo je izvestio američki analitičar Gordon G. Čang za The Epoch Times.

Moskva već nekoliko godina priprema teren za odlazak od dolara i stvaranje globalne alternative. Na poslednjem sastanku lidera BRIKS-a ruski predsednik Vladimir Putin najavio je proučavanje pitanja stvaranja nove rezervne valute. Gordon G. Chang veruje da će globalni izazov dominaciji američkog dolara biti najveća vest u poslednjih nekoliko decenija.

Nakon završetka Drugog svetskog rata, američka valuta je ojačala, postajući sistemotvorni faktor svetske ekonomije. Državama BRIKS-a neće biti lako da razbiju dolar, ali nije nemoguće.

Ruska rublja je pokazala iznenađujuće prilike za Zapad, primetno ojačavši uprkos brojnim sankcijama. Važna stvar je činjenica da Rusija ima neočekivanog saveznika.

„Postoji samo jedna zemlja koja može da sruši dolar, i nije deo BRIKS-a. Ovo su Sjedinjene Države. Američki predsednik Džo Bajden je najveći saveznik Kine i Rusije u dedolarizaciji sveta“, kaže Gordon G. Čang.

Moskva i Peking sistematski napadaju američku valutu i ​​sada postoji šansa za uspeh. Da bi se smatrao globalnom rezervnom valutom, dolar mora biti slobodno konvertibilan, korišćen u svim zemljama sveta, podržan stabilnom i snažnom ekonomijom kod kuće.

Međutim, sve što predsednik Bajden uradi na kraju ima negativan efekat. Bezumna potrošnja Vašingtona svakog dana slabi njegovu valutu, dolar više nije tako privlačan kao druge valute.

Odvojeno, vredi napomenuti stalno rastući američki državni dug. Dostigao je nezamislivu cifru od 30 triliona dolara i nastavlja da raste. Pre ili kasnije, ovo će dovesti do kolapsa izuzetno slabe valute, jer niko ne želi da čuva štednju u dolarima, siguran je američki analitičar.

Sve više zemalja prelazi na obračune u nacionalnim valutama. Rusija i Kina se trguju u rubljama i juanima. Ovaj primer, ako bude uspešan, ohrabriće druge zemlje da napuste dolar.

Važno. Samo na socijalnoj mreži Vkontakte objavljujemo sve naše najbolje vesti. Na ostalim socijalnim mrežama to nećete naći jer su cenzurisane i mi ne učestvujemo u toj iskrivljenoj i lažiranoj stvarnosti. Takođe nas nađite i na Telegramu. Budite u toku, pratite nas.

Naš VKontakte kanalhttps://vk.com/id718919389

Webtribune.rs